Osteoporose, vallen en breken: samen de zorg verbeteren
04 mei 2021
Ruim 1 miljoen mensen in Nederland hebben osteoporose, dus broze botten. Bovendien krijgen in Nederland jaarlijks meer dan 60.000 mensen ouder dan 65 jaar een botbreuk. Een kwart van deze mensen krijgt binnen 5 jaar een nieuwe botbreuk en een derde komt te overlijden.
Deze cijfers liegen er niet om. Er moet meer aandacht komen voor osteoporose, vallen en botbreuken, zodat patiënten passende en tijdige zorg krijgen. Met dit doel hebben de osteoporose patiëntenvereniging en Chronisch ZorgNet de handen ineen geslagen. Een ambitieus plan, maar hoe zorg je daar nu voor? Door te informeren en zorgverleners zich te laten specialiseren, willen we samen een verandering in deze zorg voor elkaar krijgen. De eerste pijlen richten we op de fysio- en oefentherapeuten.
We starten met informeren. Daarom organiseren we op 20 mei een webinar voor alle Chronisch ZorgNet therapeuten: Osteoporose, Vallen & Breken. Vragen als: “Wat is de doelgroep van “Osteoporose, Vallen & Breken?”, “Hoe ziet de organisatie van zorg rondom deze patiënten er op dit moment uit?”, “Wat kunnen eerstelijns fysio- en oefentherapeuten voor deze doelgroep betekenen?” en “Hoe kun je je specialiseren?”, “Wat houdt een specialisatie in?” worden tijdens dit webinar besproken door Marsha van Oostwaard (verpleegkundig specialist AGZ) en Ellen Smulders (hoofddocent master geriatric physical therapy). En er is ook ruimte voor het stellen van vragen.
Een tweede stap is er voor zorgen dat therapeuten zich kunnen specialiseren. Een gespecialiseerde fysio- of oefentherapeut kan veel betekenen voor iemand met osteoporose, voor iemand die herstelt van een botbreuk, of voor een patiënt die botbreuken probeert te voorkomen. Het aanbod van goede basiscursussen voor osteoporose was beperkt, maar inmiddels hebben we dat aangevuld.
Met experts is een nieuwe basiscursus “Osteoporose, Vallen & Breken” ontwikkeld, zodat een grote groep fysio- en oefentherapeuten zich kan specialiseren en zij patiënten gerichter en effectiever kunnen behandelen. Dit najaar kunnen therapeuten deelnemen aan deze digitale basiscursus “Osteoporose, Vallen & Breken.”
Een mooie start om de zorg voor deze grote patiëntengroep te verbeteren. Maar fysio- en beweegtherapeuten zijn niet de enige zorgverleners die bij kunnen dragen aan een betere zorg. Zo zou een diëtiste patiënten kunnen ondersteunen om spierkracht te versterken door de juiste voeding. Een multidisciplinaire aanpak is een volgende stap zijn om deze zorg verder te optimaliseren.