Chronisch ZorgNet

Stoptober. Wat kun jij bijdragen?

01 oktober 2021

Al 8 jaar op rij wordt het georganiseerd, Stoptober. Met als doel om Nederlanders te laten zien dat stoppen met roken kan, en dat het makkelijker is om met elkaar te stoppen dan alleen!

Stoppen met roken is namelijk nog niet zo gemakkelijk, naast dat roken super verslavend is heeft het vaak ook nog een sociaal aspect. Stoptober gaat de strijd hiermee aan. En het werkt! In de afgelopen jaren hebben al 350.000 rokers bewezen dat je 28 dagen zonder te roken vol kan houden.

Stoptober is zo succesvol dankzij de positieve aanpak, de gratis steun die geboden kan worden door de app van Stoptober en doordat Stoptober zich richt op sociale steun bij het stoppen. Stoppers staan er niet alleen voor! Als het ze lukt om 28 dagen niet te roken, dan is de kans dat ze dit vol weten te houden vijf keer groter dan bij rokers die niet meedoen aan Stoptober.

Daag je patiënt uit
Heeft je patiënt moeite met stoppen of ziet hij/zij het eigenlijk niet zitten? Daag ze dan eens uit mee te doen met deze Stoptober challenge. Dit zou namelijk al dé stap kunnen zijn naar een rookvrij leven. Inschrijven is makkelijk! Je kan je aanmelden op stoptober.nl of door de app van Stoptober te downloaden. Stoptober zal daarna allemaal gratis informatie delen over het stoppen met roken. De app is echt een fijne ondersteuning die de patiënt elke dag positieve berichten stuurt om het stoppen vol te houden. En met filmpjes, tips en puzzels en adviezen wordt de patiënt door de moeilijkste momenten geholpen.

Daarnaast kan jij als therapeut jouw patiënt ondersteunen in het proces. Door een keer tijdens de behandeling te vragen hoe het met het stoppen gaat, of door de patiënt te begeleiden tijdens het stopproces!

Hier weet onder andere fysiotherapeut Anne Marie Kuitert alles van. Ze heeft niet alleen de cursus Stoppen met Roken Coaching van Chronisch ZorgNet gevolgd, maar is ook actief in een werkgroep die zich bezig houdt met het stoppen met roken in Utrecht. Deze werkgroep werkt samen met de gemeente Utrecht aan rookvrije plaatsen (speeltuinen, sportverenigingen etc.) en het ondernemen van initiatieven om het Stoppen met Roken onder de aandacht te brengen. Want ook in de wijk waar zij werkt wordt nog steeds veel door patiënten gerookt.

Een greep uit de 'Stoppen Met Roken'-initiatieven
‘’Een van de initiatieven waarmee de werkgroep is gestart is een stroomschema maken voor hulpverleners (huisartsenpraktijken/gezondheidscentra). Door middel van dit schema wordt duidelijk gemaakt of, wie en wat kan betekenen op het gebied van ‘Stoppen Met Roken’ en leefstijl. In dit schema wordt onder andere uitgelegd hoe deze zorg momenteel wordt vergoed, denk met name aan medicatie. Omdat dit erg veranderlijk is in de Nederlandse zorg hebben we een dynamisch stroomschema gemaakt.’’

Hier laat de werkgroep in Utrecht het niet bij. Naast het stroomschema voor professionals willen ze ook graag een schema voor de stoppers ontwikkelen.

‘’We willen graag voor de echte stoppers een stroomschema maken, die voor iedereen gemakkelijk te  begrijpen is, met veel plaatjes dus en weinig tekst, zodat ook de minder geoefende lezers gemakkelijker om hulp gaan vragen als het over stoppen met roken gaat."

Ook heeft de praktijkondersteuner van de huisarts (die onderdeel is van de werkgroep ) twee filmpjes gemaakt van “bekende” buurtbewoners, bijvoorbeeld de eigenaresse van een café. Zij leggen in het filmpje uit hoe moeilijk het is om te stoppen met roken, maar dat je met de juiste hulp wel kan stoppen. Deze filmpjes kunnen we dan ook tonen in onze wachtkamers!

En dan is in oktober ook nog eens een Wijkchallenge gestart. Tijdens deze challenge gaan 2 wijken waar relatief veel gerookt wordt de strijd aan tegen het roken. Deze challenge is opgezet in samenwerking met de Jellinek kliniek en Sinefuma, en is al in Den Haag en andere wijken van Utrecht uitgevoerd.

"De wijkchallenge bestaat uit 7 bijeenkomsten in oktober en november waar bij de derde bijeenkomst de deelnemers gezamenlijk zullen stoppen met roken. Hierna worden ze begeleid tijdens de eerste moeilijke weken. Wat fijn is aan deze challenge is dat ze gelijktijdig stoppen met buurtgenoten, wat het makkelijker maakt dan wanneer je dit traject alleen doorloopt. Wat ik daarna dan bijvoorbeeld nog bied aan de Stoppers die ik als Chronisch ZorgNet therapeut behandel, is wat meer begeleiding om te kijken hoe het volhouden gaat. Daarnaast raad ik patiënten aan om mee te doen aan de challenge wanneer ze twijfelen over stoppen met roken. Aan het einde van de wijkchallenge gaat gekeken worden welke wijk de meeste stoppers telt en ook weet te behouden. We zijn dus erg benieuwd hoe de challenge uiteindelijk zal gaan lopen!"

Stoppen Met Roken onder de aandacht in jouw buurt
Wil jij in de regio/wijk waar je werkt iets vergelijkbaars opstarten? Dan heeft Anne Marie nog een paar belangrijke tips:

‘’De Jellinek kliniek en Sinefuma zouden graag zien dat dit initiatief in andere regio’s wordt overgenomen. Want naast Stoptober is in eerdere Wijkchallenges in Den Haag en Utrecht ook gebleken dat op deze manier samen stoppen zeker werkt! Mocht je ook interesse hebben? Neem dan contact op met Jellinek en jouw gemeente, om te kijken of je dit initiatief kan opstarten. Daarnaast zou ik, als je het met patiënten over Stoptober of stoppen met roken hebt, altijd met een open blik in het gesprek stappen. En nooit oordelend vragen stellen aan je patiënt. Wanneer je er met een open blik ingaat merk je namelijk dat je veel verder komt in het gesprek over stoppen met roken!’’

Terug naar overzicht