18 oktober - 2 november 2025
“Beweging en zorg als levensmissie”
Met een hart voor beweging en de zorg is Heidi Jaspers, werkzaam bij B Fysic, al meer dan twintig jaar actief als fysiotherapeut in de eerstelijnszorg. "Op jonge leeftijd ging ik met een buurvrouw mee, die als patiënt naar de fysiotherapeut ging. Dat vond ik toen al heel interessant," vertelt Heidi over haar eerste kennismaking met het vak. Na haar afstuderen in 2002 begon ze haar carrière in een zorginstelling, maar na een jaar maakte ze de overstap naar de eerstelijnszorg, waar ze sindsdien met veel passie werkt.
De kracht van beweging bij chronische zorg
Heidi’s motivatie om zich aan te sluiten bij Chronisch ZorgNet komt voort uit haar wens om de zorg voor patiënten met chronische aandoeningen te verbeteren. Ze maakte kennis met Claudicationet (voormalige naam Chronisch ZorgNet) om de patiënten met PAV beter te kunnen behandelen, en daar hoort beter meten natuurlijk ook bij. Ze maakte na de basiscursus de stap volwaardig deelnemer te worden. "Ik was COPD-therapeut en behandelde ook mensen met perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Ik wilde mijn patiënten beter ondersteunen."
Van afhaalmaaltijden naar gezonde leefstijl
Voor Heidi speelt fysiotherapie een cruciale rol in de zorg voor chronische aandoeningen. "We hebben een grote invloed op het leven van patiënten, al wordt dat niet altijd gezien." Ze illustreert haar impact met een verhaal over een patiënt die ooit elke avond afhaalmaaltijden at en nauwelijks bewoog. "Hij is nu veranderd van een passieve man naar iemand die actief zijn gezondheid in eigen handen heeft genomen. Na een behandeltraject van drie maanden sloot hij zelfs een tweejarig abonnement af bij ons om zijn vooruitgang vast te houden. Zo bleef hij in beeld en heb ik deze mooie transitie van dichtbij meegemaakt."
Samenwerken voor de beste zorg
De samenwerking binnen Chronisch ZorgNet, met onder andere diëtisten, is voor Heidi essentieel. "Ik werk samen met twee diëtisten, ieder met hun eigen expertise. Het is mooi om elkaar zo aan te vullen en samen tot een betere zorg voor de patiënt te komen." Toch ziet Heidi ook uitdagingen in de dagelijkse praktijk. "Het kost veel energie om patiënten te motiveren hun gedrag te veranderen. Intrinsieke motivatie is daarbij essentieel. Ik wil ze niet dwingen, maar laten inzien wat de voordelen zijn van een gezonde leefstijl."
Toekomstige doelen en inspiratie
Heidi haalt de meeste energie uit de successen van haar patiënten, hoe klein die stappen ook zijn. "Als mensen vooruitgang boeken, geeft dat een enorme voldoening." Om up-to-date te blijven met de nieuwste kennis en innovaties, investeert ze continu in haar eigen ontwikkeling. "Ik volg eigenlijk vrijwel alle scholingen en Webinars van Chronisch ZorgNet en daarnaast zijn we natuurlijk ook verplicht een bepaald aantal scholingspunten te behalen. Aangezien ik vooral met patiënten met chronische aandoeningen werk, gaat de keuze bij een scholing ook vrijwel altijd daarnaar uit. Zo heb ik dit jaar een scholing gevolgd op het gebied van longfibrose. Dit komt relatief weinig voor, maar ik heb toch meerdere cliënten met deze aandoening en er zijn niet veel manieren om je op zulke gebieden bij te scholen. Maar doordat ik in contact ben gekomen met het expertisecentrum in Nieuwegein hebben ze me op de hoogte gebracht van die scholing. Ook het contact met verwijzers zorgt er natuurlijk voor dat je sneller op de hoogte wordt gesteld van de nieuwste kennis en innovaties."
Wat vooral anders is bij patiënten met chronische aandoeningen is dat de kleinste succesjes al winst zijn. De resultaten zijn vaak niet zo groot en snel te behalen zoals je bij de reguliere patiënten gewend bent. "Je hebt dan ook een flinke dosis geduld nodig. Daarnaast zijn deze patiënten vaak voor langere tijd bij je onder behandeling waardoor de persoonlijke aandacht naast de professionele aanpak zeker zo belangrijk is."
Voor de komende jaren heeft Heidi duidelijke doelen: zichzelf verder ontwikkelen als expert in de chronische zorg, nog meer samenwerken met andere zorgverleners binnen het netwerk, en de stem van fysiotherapeuten in de zorg verder versterken. "Ik ben natuurlijk deelnemer van Chronisch ZorgNet en behandel daarbij veel patiënten met chronische aandoeningen en de uitdagingen die dat met zich meeneemt, daar wil ik me nog meer in bekwamen. Dit door middel van scholing en het uitvoeren in de praktijk. Daarnaast ben ik ook locatieverantwoordelijke, en ook dat neemt flink wat tijd en energie met zich mee. Mijn doel is dan ook dat we samen met ons team van B-Fysic Budel een mooie toekomst tegemoet gaan, waarbij we de toenemende stroom patiënten op een kwalitatieve, duurzame en efficiënte manier tevreden kunnen stellen. Samen zorgen voor beweging."
"We zijn niet altijd goed in het jezelf op de borst kloppen, maar soms is dat wel nodig," besluit ze vastberaden.
Aansluiten bij Chronisch ZorgNet heeft veel voordelen voor deelnemers aan het netwerk.
Ga naar www.chronischzorgnet.nl/deelnemer-worden/voordelen-van-deelname/ en lees alle voordelen!