Chronisch ZorgNet

15 oktober - 2 november 2025

Debbie Kusters (diëtiste): “Voeding als sleutel tot gezondheid en verbinding”

Debbie Kusters (diëtiste):
“Voeding als sleutel tot gezondheid en verbinding”

Debbie Kusters’ persoonlijke relatie met voeding begon al in haar kindertijd. Op haar elfde ontdekte ze, dat haar voedselallergieën de oorzaak waren van haar buikpijn en eczeem. Deze ervaring maakte haar bewust van de kracht van voeding en inspireert haar nu om anderen te helpen met hun voeding gerelateerde gezondheidsproblemen. “Het was een eyeopener dat voeding zowel ziekmakend als helend kan zijn,” vertelt ze. Sinds 2013 runt ze haar eigen diëtistenpraktijk, waar ze zich richt op voeding bij ziekte, met een aanpak op maat en een sterke focus op samenwerking met andere zorgprofessionals. Ze benadrukt het belang van interdisciplinaire samenwerking, met name met fysiotherapeuten en ziet een groeiende rol voor diëtisten binnen zorgnetwerken zoals Chronisch ZorgNet met als doel intensievere samenwerking om de zorg voor cliënten te verbeteren.

Van detailhandel naar voeding
Debbie deed in eerste instantie een ondernemersopleiding richting detailhandel, maar kwam tot de ontdekking dat dit niet haar roeping was. Uiteindelijk besloot ze haar hart te volgen en een opleiding Voeding en Diëtetiek te doen. In 2013 startte ze haar eigen praktijk, waarin ze zich heeft gespecialiseerd in voeding bij ziekte, gezondheidsklachten en preventie voor gezondheid. Haar aanpak is altijd op maat gemaakt. Ze richt zich hierbij op samenwerking met andere zorgprofessionals. “Ik vind het belangrijk dat cliënten de beste zorg krijgen. Daarom werk ik samen met fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en huisartsen.”

Mogelijkheden in plaats van beperkingen
Haar praktische en brede kijk op voeding gaat verder dan de traditionele diëtistenrol. Debbie is niet van het “wijzende vingertje”, dat vaak met diëtisten wordt geassocieerd. “De naam diëtist dekt de lading niet,” zegt ze. Ze helpt mensen niet met verboden, maar met mogelijkheden, en werkt samen met hen om een voedingsplan te maken dat past bij hun unieke situatie. Haar werk is niet alleen gericht op het geven van voedingsadviezen. Ze vindt het essentieel, dat haar cliënten begrijpen waarom bepaalde aanpassingen nodig zijn. “Daarom is leefstijlbegeleiding een belangrijk onderdeel van de behandeling.”

Samen sterker: het belang van interdisciplinaire samenwerking
In haar dagelijkse werk ziet Debbie het belang van samenwerking met andere disciplines om haar cliënten optimaal te ondersteunen. Een goed voorbeeld hiervan is haar werk met praktijkondersteuners en huisartsen, waar ze vaak betrokken wordt bij multidisciplinaire overleggen om te kijken hoe voeding de behandeling kan versterken. Ze benadrukt het belang van samenwerking onder andere fysiotherapeuten en ziet een groeiende rol voor voeding met als doel het succes van behandelingen zoals fysiotherapie: “Aandacht voor voeding zorgt ervoor, dat de training bij de fysiotherapeut meer winst oplevert.”

Toekomstvisie: een groeiende rol voor diëtisten bij Chronisch ZorgNet
Debbie hoopt dat diëtisten in de toekomst een nog stevigere positie krijgen binnen zorgnetwerken zoals Chronisch ZorgNet. Hoewel ze merkt dat er steeds meer verwijzingen naar diëtisten komen, ziet ze ruimte voor groei. Vooral de samenwerking tussen fysiotherapeuten en diëtisten kan nog intensiever, wat uiteindelijk de cliënten ten goede komt.

Van klachten naar kwaliteit van leven
Wat Debbie onderscheidt, is haar persoonlijke en open benadering. Ze luistert, kijkt naar de individuele behoeften van haar cliënten en maakt samen met hen een plan. Haar voldoening haalt ze uit het feit dat ze mensen echt verder helpt, vooral degenen die al jaren met klachten rondlopen. “Wanneer ik zie dat iemand van zijn klachten afkomt, zoals bij mensen met darmproblemen, geeft dat mij zoveel energie,” zegt ze met een glimlach.

Word deelnemer van Chronisch ZorgNet: samen voor betere zorg
Ben jij een diëtist of fysio- oefentherapeut en wil je ook deel uitmaken van een krachtig zorgnetwerk waarin samenwerking centraal staat? Bij Chronisch ZorgNet verbinden we zorgprofessionals om de best mogelijke zorg te bieden aan mensen met chronische aandoeningen. Als deelnemer krijg je toegang
tot de nieuwste kennis, multidisciplinaire samenwerking en een platform dat je helpt je praktijk te versterken.

Sluit je vandaag nog aan en maak het verschil voor jouw cliënten!
www.chronischzorgnet.nl/deelnemer-worden/dietist/starten-als-deelnemer/visie-deelname-dietisten

www.chronischzorgnet.nl/deelnemer-worden/fysio-of-oefentherapeut/starten-als-deelnemer/wat-moet-je-doen

Over Chronisch ZorgNet
Chronisch ZorgNet is hét landelijke netwerk voor eerstelijnszorgverleners, fysio-/oefentherapeuten en diëtisten gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van chronische aandoeningen. Door bevordering van deskundigheid en samenwerking binnen de zorg richten we ons op een optimale kwaliteit van leven voor patiënten met chronische aandoeningen. Ga naar www.chronischzorgnet.nl voor meer informatie.