Chronisch ZorgNet

10 december - 1 oktober 2026

Chronisch ZorgNet in beweging: terugblik en toekomstvisie op betere zorg

Als bestuurslid van Chronisch ZorgNet kijkt Brechtus Engelsma met trots terug op 2024 en vol ambitie vooruit naar 2025. In dit interview blikt hij terug op belangrijke mijlpalen zoals het succesvolle congres en de positionering als kennisplatform voor COPD-zorg. Tegelijkertijd kijkt hij vooruit naar de verdere uitrol van diverse zorgpaden, zoals COPD, hartrevalidatie en osteoporose, vallen en breken (OVB), innovatie met digitale hulpmiddelen en het versterken van regionale samenwerking. Engelsma deelt ook zijn persoonlijke drijfveren met een inspirerende boodschap aan de Chronisch ZorgNet deelnemers.

Terugblik op 2024

Hoogtepunt van het jaar
Een van de meest gedenkwaardige momenten van 2024 is voor Engelsma het goed beoordeelde Chronisch ZorgNet-congres in maart: "Het congres is een prachtig voorbeeld van hoe digitale middelen bijdragen aan kennisdeling en onderstreept ook de kracht van innovatie in zorg.” Er kwamen diverse onderwerpen aan bod met voor elke deelnemer wat wils, zoals metabool syndroom, valanalyse, strategieën voor het bevorderen van een gezonde leefstijl bij ouderen, samen beslissen, stress, ondervoeding en medicatiegebruik bij patiënten met chronische aandoeningen, invloed van voeding op het voorkomen/verhelpen van osteoporose, het inzetten van e-health tijdens je behandeling en verhoogde kans op hart- en vaatziekten bij COPD.

Belangrijkste mijlpalen en resultaten
"We zijn trots dat we als stichting zonder winstoogmerk onze impact hebben vergroot door het versterken van COPD-zorg," aldus Engelsma. Andere belangrijke resultaten waren de toename in regionale initiatieven en de eerste stappen richting het structureel inzetten van de patiënt journey app, een online patiënten tool, waarvan Engelsma hoopt “dat dit door deelnemers ingezet kan blijven worden als hulpmiddel voor het inzetten van blended care als toegevoegde waarde in de zorg.” Andere mooie resultaten waren de subsidie die Chronisch ZorgNet ontving van Versterking Eerstelijnszorg Zuid Nederland voor de implementatie van het LAN zorgpad ‘COPD-longaanval met ziekenhuisopname’. “De implementatie van het zorgpad richt zich op de continuïteit van zorg voor mensen met COPD, die na ziekenhuisopname in de eerste lijn naar een gespecialiseerd longfysiotherapeut of diëtist gaan.” Ook de samenwerking met Capri Hartrevalidatie is een mooie om te noemen: “Daardoor bieden we samen met Capri de juiste zorg dichtbij huis voor hart- en vaatpatiënten. De eerste verwijzingen lopen nu, we hopen dat er nog veel bijkomen met het oog op onze deelnemers en de beste zorg voor de patiënt.”

Meer impact: verdieping en ondersteuning voor diëtisten in de eerstelijnszorg
Afgelopen jaar is onze goed beoordeelde e-learning 'Diëtetiek bij longaandoeningen' succesvol gelanceerd, een waardevolle aanvulling voor diëtisten die zich willen verdiepen in dit vakgebied. "Dit is pas het begin: komend jaar volgen er meer verdiepende scholingen, waaronder e-learnings over sarcopenie/osteoporose, vallen en breken en over hart- vaataandoeningen, waarmee diëtisten nog beter worden geïnformeerd en ondersteund in hun belangrijke rol binnen de zorg. Ook hebben we afgelopen jaar het COPD Filmpje gelanceerd om het belang van doorverwijzingen richting de longfysiotherapeut en diëtist in de eerste lijn te benadrukken."

Vooruitblik op 2025

Doelen voor het komende jaar
Voor 2025 ligt de nadruk op de verdere uitrol en duurzame implementatie van COPD-zorg. "We willen niet alleen onze huidige successen voortzetten, maar ook nieuwe stappen zetten om de kwaliteit van zorg te waarborgen," zegt Engelsma. “Het COPD Filmpje dat gelanceerd is helpt bij het uitdragen van deze boodschap en het belang van tijdig doorverwijzen.” Chronisch ZorgNet biedt een unieke infrastructuur die interdisciplinaire samenwerking faciliteert. “Dit hebben we afgelopen tijd bewezen en daar gaan we komend jaar ook vol op inzetten, zodat het steeds eenvoudiger wordt om elkaar als zorgverleners te vinden en door te verwijzen naar elkaar.”

Nieuwe projecten en initiatieven
"We werken aan businesscases voor COPD, hartrevalidatie en osteoporose, vallen en breken (OVB). Daarnaast willen we interne processen versterken om onze kwaliteit ook richting zorgverzekeraars beter zichtbaar te maken." Ook wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe scholingen, waaronder een live scholing en diverse Webinars, om innovatieve kennis binnen het netwerk verder te verspreiden.

Innovatie en gepersonaliseerde zorg
Chronisch ZorgNet zet vol in op innovatie. "Door onze bestaande dashboards kunnen deelnemers unieke data inzetten ter ondersteuning van patiëntenzorg, zoals het KomPas. Daarnaast willen we de voordelen van de patiënt journey app voor patiënten met PAV net als vorig jaar nog sterker benadrukken komend jaar," legt Engelsma uit. Deze tools helpen bij het aanbieden van gepersonaliseerde zorg die aansluit op de behoeften van de patiënt.

Regionalisering en samenwerking
In 2025 wil Chronisch ZorgNet een nog actievere rol spelen in de verdere regionalisering van zorg. "We ondersteunen al jaren regiovertegenwoordigers, zodat zij lokaal impact kunnen maken. We leggen in 2025 meer accent op het ondersteunen van regiovertegenwoordigers en aansluiting bij regionale initiatieven, zodat er samenwerking ontstaat ten goede van de geboden zorg," benadrukt Engelsma. Samenwerking met landelijke en regionale organisaties blijven belangrijk, maar de focus ligt op onze eigen unieke kracht als kennis- en leerplatform.

Betrokkenheid van deelnemers
Chronisch ZorgNet zet in op regiobijeenkomsten om deelnemers actief te betrekken bij de ambities voor 2025. "Via deze bijeenkomsten, die we al vele jaren organiseren, kunnen we feedback ophalen en onze doelen samen realiseren," zegt Engelsma. “We vinden de input van het werkveld belangrijk bij verschillende ontwikkelingen binnen het netwerk en het zorglandschap, zoals input van expertgroepen en meedenkpanels, hier gaan we mee verder in 2025."

Vergroting van zichtbaarheid en impact
De zichtbaarheid van Chronisch ZorgNet vergroten blijft een prioriteit. "We moeten blijven herhalen wat we doen, resultaten delen en blijven investeren in COPD-, Hart, OVB en PAV-zorg. Dit zorgt voor blijvende impact," stelt Engelsma. "We zorgen ervoor dat onze zorgverleners zichtbaar zijn voor verwijzers, een voordeel voor onze deelnemers. Zo zijn ze goed vind- en verwijsbaar via de zorgzoeker en zorgverwijzer DigiH die in steeds meer ziekenhuizen wordt gebruikt.”

Persoonlijke reflectie

Drijfveren en motivatie
"Wat mij motiveert is de kans om partijen te verbinden en samen te werken aan betere zorg," vertelt Engelsma. "Met mijn bestuurlijke ervaring kan ik een waardevolle bijdrage leveren. Het is bovendien inspirerend om samen met experts zoals vaatchirurg en oprichter Joep Teijink te sparren en elkaar scherp te houden. Deze samenwerking zorgt voor een goede balans tussen visie en praktische uitvoering."

Boodschap aan de deelnemers
Tot slot deelt Engelsma zijn boodschap aan de deelnemers van Chronisch ZorgNet: "Onze intrinsieke motivatie om samen betere zorg te realiseren, is sterker dan ooit. Samen maken we zorg dichtbij huis betaalbaar en toegankelijk voor iedereen met een chronische aandoening. Laten we hier in 2025 opnieuw onze schouders onder zetten."

Met een blik op de toekomst ziet Engelsma volop mogelijkheden om de zorg verder te verbeteren. "Chronisch ZorgNet wordt steeds meer een begrip – een netwerk dat bijdraagt aan betere zorg en een betere kwaliteit van leven voor patiënten. Daar blijf ik me met volle overtuiging voor inzetten."