Chronisch ZorgNet

17 september - 2 november 2025

Chronisch ZorgNet ontvangt subsidie voor LAN zorgpad COPD

Chronisch ZorgNet is verheugd aan te kondigen, dat zij een subsidie ontvangt van Versterking Eerstelijnszorg Zuid Nederland voor de implementatie van het LAN zorgpad ‘COPD-longaanval met ziekenhuisopname’. De implementatie van het zorgpad richt zich op de continuïteit van zorg voor mensen met COPD, die na ziekenhuisopname in de eerste lijn naar een gespecialiseerd longfysiotherapeut of diëtist gaan. Het doel van deze aanpak is de verbetering van persoonsgerichte zorg en samenwerking tussen zorgverleners. Startend in regio Eindhoven, met de ambitie om op te schalen naar het hele land. De subsidie van Versterking Eerstelijnszorg Zuid Nederland is in samenwerking met Longalliantie Nederland, de longafdeling van het Catharina Ziekenhuis en huisartsengroep Stroomz.

Beweging en voeding
COPD-patiënten kampen vaak met verlies van spiermassa en vetvrije massa, vooral na een ziekenhuisopname. Mede door inactiviteit en de systemische effecten op de spieren. Daarnaast ervaren patiënten een verminderde eetlust en hebben moeite met eten door kortademigheid. Hoewel begeleiding door fysiotherapeut en diëtist essentieel is voor veel patiënten met COPD, krijgt slechts een klein percentage van de patiënten deze cruciale zorg. Het gevolg is dat veel patiënten verhoogd risico lopen op terugval en heropname. Verwijzing vanuit het ziekenhuis naar de eerste lijn en goede samenwerkingsafspraken tussen betrokken zorgverleners is van groot belang voor herstel bij patiënten na ontslag uit het ziekenhuis thuis, door o.a. goede voeding, voldoende beweging en passend energiebeheer.

Gespecialiseerde COPD-zorg door Chronisch ZorgNet longtherapeuten en diëtisten
Chronisch ZorgNet is een landelijk dekkend kwaliteitsnetwerk van fysio-, oefentherapeuten en diëtisten gespecialiseerd in de behandeling van mensen met COPD. In het hele land is in de woonomgeving van de patiënt een eerstelijns zorgverlener te vinden met aanvullende expertise (bv. scholing en interdisciplinaire samenwerking) om deze kwetsbare groep patiënten te behandelen. De subsidie wordt gebruikt om de bestaande infrastructuur van Chronisch ZorgNet in de regio Eindhoven in te zetten bij het zorgpad COPD, voor laagdrempelige verwijzing naar gespecialiseerde zorgverleners in de woonomgeving van de patiënt en interdisciplinaire samenwerking. De verwijzing wordt ten alle tijden opgevolgd. De zorgverlener neemt namelijk binnen drie werkdagen na digitale verwijzing via DigiH contact op met de patiënt. Ook angstige en afwachtende patiënten komen hierdoor in contact met de zorgverlener. 

Veelbelovende oplossing
Het LAN-zorgpad ‘COPD-longaanval met ziekenhuisopname’ heeft eerder tot mooie resultaten geleid in andere pilot regio’s, zoals het verminderen van heropnames. Duurzame implementatie van het zorgpad blijft een uitdaging, bijvoorbeeld op het gebied van continuïteit van zorg na ziekenhuisopname. Met de subsidie beoogt Chronisch ZorgNet in Eindhoven een best practice neer te zetten, door heldere werkafspraken tussen zorgverleners over samenwerking en terugkoppeling. Die aanpak kan met de geleerde lessen vervolgens in het hele land uitgerold worden. Natuurlijk wordt bij de implementatie rekening gehouden met regionale verschillen.

Door praktische drempels te verlagen en voldoende aanbod van gespecialiseerde zorgverleners in de eerste lijn creëren we verbeterde toegang tot deze cruciale zorg. Deze projectaanpak biedt een veelbelovende kans om de zorg voor COPD-patiënten verder te verbeteren, met als uiteindelijk doel vermindering van heropnames en verbeteren van de kwaliteit van leven voor deze kwetsbare groep. Niet enkel gunstig voor de patiënt, het helpt ook in het beheersen van de druk op de ziekenhuizen en de stijgende zorgkosten.

Meer informatie?
Ga naar www.chronischzorgnet.nl/chronisch-zorgnet/actueel/actuele-projecten/passende-zorg-bij-copd/

Of lees hier meer over het zorgpad van LAN.