Chronisch ZorgNet

20 december - 1 oktober 2026

Dichtbij huis, dichtbij het hart: Samenwerking Capri Hartrevalidatie en Chronisch ZorgNet helpt hartpatiënten verder

Een hartincident zet de wereld van een patiënt volledig op z’n kop. Het vertrouwen in het eigen lichaam wankelt, dagelijkse activiteiten worden ineens obstakels, en de angst voor herhaling sluimert constant op de achtergrond. In zo’n kwetsbare periode is het cruciaal dat patiënten snel de juiste hulp krijgen. Tijdige en gerichte revalidatie helpt niet alleen bij fysiek herstel, maar geeft patiënten ook de mentale kracht om weer grip op hun leven te krijgen.

Dankzij de samenwerking tussen Capri Hartrevalidatie en Chronisch ZorgNet kunnen patiënten nu rekenen op specialistische begeleiding dichtbij huis, precies wanneer ze die het hardst nodig hebben. Fysiotherapeut Tessa Oudejans is een van de zorgverleners die dagelijks ziet wat dit betekent. Ze deelt haar ervaringen met deze bijzondere samenwerking en de positieve impact op haar patiënten, die ze nu direct doorverwezen krijgt vanuit de zorgzoeker/-verwijzer voor eerstelijnszorg: DigiH.

Een samenwerking met impact
Tessa benadrukt hoe waardevol de samenwerking tussen Capri Hartrevalidatie en Chronisch ZorgNet is:
“De lijnen zijn kort, wat betekent dat patiënten snel geholpen kunnen worden. De samenwerking maakt het mogelijk dat patiënten überhaupt bij mij kunnen revalideren. Voorheen stond de zorgverzekering soms in de weg, maar nu kunnen we deze zorg wél bieden.”

De nauwe samenwerking stelt Tessa in staat patiënten met hartproblemen intensief te begeleiden. Ze kan hierbij standaard ondersteuning van Capri inzetten. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van groepsbijeenkomsten over omgaan met stress, beter slapen, leven met hart- en vaatziekten, gezond bewegen, gezonde voeding en medische informatie. Zowel de therapeut als patiënt worden dan gevolgd door de coördinator van Capri.

Hartrevalidatie dichtbij huis
Het dichtbij huis bieden van zorg verlaagt de drempel voor veel patiënten. “Alle hartpatiënten kunnen bij Capri Hartrevalidatie terecht voor een goede revalidatie. Passen patiënten niet bij het programma van Capri, dan is het mogelijk in de eerste lijn te revalideren bij gespecialiseerde hart therapeuten zoals ik,” legt Tessa uit. Door in de eerste lijn zorg te bieden, wordt de behandeling toegankelijker en minder belastend en krijgt de patiënt alsnog de mogelijkheid om revalidatie te volgen.

Tessa start elk traject met een intake, een wandeltest, en een op maat gemaakt oefenschema. Evaluaties met Capri zorgen voor een continue afstemming. “We werken samen aan duurzame gedragsverandering, zoals meer bewegen of stressmanagement, zodat patiënten weer vertrouwen krijgen in hun lichaam.”

De menselijke kant van revalidatie
Naast fysieke vooruitgang speelt psychosociale ondersteuning een belangrijke rol. Tessa:“Je lichaam heeft je in de steek gelaten, en dat raakt mensen diep. Stress, slecht slapen, en onrust komen vaak voor. Wanneer dit te veel wordt, schakel ik Capri in voor modules zoals stressreductie of extra ondersteuning.”

Met gesprekstechnieken zoals Motivational Interviewing helpt Tessa patiënten inzicht te krijgen in wat wél mogelijk is. “Sommigen staan hier open voor, anderen hebben meer tijd nodig. Iedereen is anders, en ik kijk altijd naar waar winst te behalen is.”

Vertrouwen en verbinding
De persoonlijke band tussen patiënt en therapeut is cruciaal. “Het vertrouwen in hun lichaam terugwinnen doe je stap voor stap. Praten, verbinding maken, en zorgen wegnemen zijn essentieel,” zegt Tessa. Dit proces geeft haar ook veel voldoening: “Als ik zie dat iemand weer ontspanning ervaart en vertrouwen krijgt in zijn lichaam, weet ik waarvoor ik het doe.”

Groei en verbetering
Tessa hoopt dat de samenwerking tussen Capri en Chronisch ZorgNet blijft groeien. “Het zou geweldig zijn als meer collega’s dit werk kunnen doen. We hebben wel nog ruimte voor verbetering, zoals efficiëntere terugkoppelingen en standaard evaluatiebrieven. Maar de basis is goed.”

Wat betekent deze samenwerking voor de patiënt?
Patiënten profiteren van een integrale aanpak waarbij fysieke, psychosociale en praktische aspecten centraal staan. Dankzij de samenwerking kunnen ze rekenen op persoonlijke begeleiding in hun eigen regio, ondersteund door de expertise van Capri. Dit verlaagt niet alleen de drempel, maar biedt ook een duurzaam hersteltraject.

Samen verder
Chronisch ZorgNet en Capri Hartrevalidatie bewijzen dat een goede samenwerking in de zorg leidt tot betere resultaten en meer tevreden patiënten. Met elkaar maken ze revalidatie niet alleen mogelijk, maar ook effectief en dichtbij. Zoals Tessa treffend zegt: “Het is fijn om te zien dat patiënten vooruitgaan en weer vertrouwen krijgen. Daar doen we het voor.”