26 september - 2 november 2025
De expertise van longtherapeut Caroline Matser is een kwestie van een lange adem: “Een krachtige longuitdaging voor patiënten”
Caroline Matser, mede-eigenaar bij TopzorgGroep Duiven, OCA Nijmegen en OCA Duiven-Arnhem, is een longtherapeut met ruim 30 jaar ervaring. Haar werk is divers en afwisselend, wat ze zelf omschrijft als een "dag vol uitdagingen en voldoening". Haar benadering van patiënten met longproblemen houdt in, dat ze verder kijkt dan enkel de longfunctie. Ze richt zich op het hele welzijn van de patiënt. Dit maakt haar werk als longtherapeut uniek, en ze blijft zich inzetten om haar patiënten niet enkel fysiek, maar ook mentaal te versterken. Ze draagt een warm hart toe aan de longuitdaging, een programma bedoeld om longpatiënten op een laagdrempelige manier te laten deelnemen aan wandelactiviteiten. “De samenwerking met andere zorgprofessionals, zoals ergotherapeuten, fysiotherapeuten en sportcoaches is zo waardevol. Je leert elkaar op een andere manier kennen, en dat versterkt de zorg," zegt ze. Deze samenwerking, gesteund door de Longalliantie, biedt patiënten een bredere vorm van zorg en resulteert in zowel fysieke als sociale verbetering.
Wat doet een longtherapeut?
Carolines werkdag is allesbehalve voorspelbaar. Patiënten ziet ze individueel of in groepsverband, meestal wekelijks, en elke patiënt heeft zijn of haar eigen doelen. "De diversiteit is enorm", zegt ze, "en het geeft me voldoening als mensen aangeven dat ze weer kunnen functioneren en eigen regie hebben over hun leven." In de praktijk werkt ze samen met een ergotherapeut en een diëtist essentieel voor een goede energetische balans bij de patiënten. "De diëtist geeft voedingsadvies, wat sinds begin dit jaar een mooie aanvulling is op onze zorg," voegt ze toe. Voor Caroline draait het werk niet enkel om de fysieke aspecten, maar ook om het coachen en begeleiden van patiënten om hun lange termijn doelen te behalen, wat vaak een kwestie van "lange adem" is.
De longuitdaging: een stap naar betere gezondheid
Caroline is één van de longfysiotherapeuten die mee heeft gelopen met de wandelchallenge voor longpatiënten. Deze 'longuitdaging', een compleet pakket waarmee zorgverleners en beweegprofessionals een wandelgroep kunnen opstarten, is bedoeld om longpatiënten op een laagdrempelige manier te laten deelnemen aan wandelactiviteiten. Dit wordt vanuit de LongAlliantie Nederland uitgedragen. Meer hierover is hier te vinden.
Dit initiatief ligt Caroline nauw aan het hart. "Het doel is om elke longpatiënt een sociale en fysieke activiteit te bieden die aansluit bij hun persoonlijke doelen," legt ze uit. Van patiënten die met een rollator lopen tot degenen die zelfstandig kunnen bewegen: iedereen kan meedoen. "Dit programma zorgt ervoor dat patiënten zich minder geïsoleerd voelen en biedt ze meer sociale interactie," vertelt ze enthousiast. Wat Caroline vooral waardevol vindt aan de longuitdaging is de samenwerking met andere zorgprofessionals, zoals ergotherapeuten, fysiotherapeuten en sportcoaches. "Je leert elkaar op een andere manier kennen, en dat versterkt de zorg.”
De impact op patiënten
De resultaten van de longuitdaging zijn veelbelovend. Caroline ziet hoe patiënten niet alleen fysiek sterker worden, maar ook op sociaal vlak een grote stap voorwaarts maken. "Ze komen uit hun isolement en krijgen meer zelfvertrouwen," zegt ze. Dit soort programma's maakt het mogelijk om in kleine stappen grote vooruitgang te boeken, vooral door de ondersteuning van verschillende disciplines binnen de zorg. Het succes van het programma wordt gemeten door de verbeterde mobiliteit, het vergroten van sociale contacten en de algehele kwaliteit van leven van de deelnemers. Patiënten voelen zich gezien en gesteund, wat hun herstel enorm bevordert.
De toekomst van de longuitdaging
Caroline is ervan overtuigd dat de longuitdaging op meer locaties uitgerold kan worden. "Het is een laagdrempelig programma dat voor veel longtherapeuten interessant kan zijn," zegt ze. Een van de uitdagingen is echter het vinden van een vaste coördinator voor elke locatie, iets wat volgens Caroline essentieel is om het programma goed te laten verlopen. Daarnaast pleit ze voor een passende vergoeding voor deze coördinerende rol, zodat de continuïteit van het programma gewaarborgd blijft.
Verbeteringen in de longzorg
Caroline ziet ook mogelijkheden voor verbetering binnen de longzorg. "Vroege en passende doorverwijzing door huisartsen en longartsen zou een enorm verschil maken," zegt ze. Momenteel worden patiënten vaak pas doorgestuurd als de situatie verslechterd is, terwijl een vroegtijdige interventie veel problemen kan voorkomen. Bovendien pleit ze voor een nauwere samenwerking tussen praktijkondersteuners, longverpleegkundigen, ergotherapeuten en diëtisten. "Door korte lijnen te houden en de zorg goed te verdelen, kunnen we sneller en efficiënter handelen," stelt ze voor.
De rol van Chronisch ZorgNet
Volgens Caroline speelt een netwerk zoals Chronisch ZorgNet een belangrijke rol spelen in de promotie en ontwikkeling van het vak van longtherapeut. De toegevoegde waarde zit bijvoorbeeld in het beschikbaar stellen van scholingen en kennis. Zowel op de inhoudelijke verdieping van het vak, als ook op beroeps overstijgende onderwerpen. Om zo van elkaar te leren.
Wil jij net als Caroline ook jouw bijdrage leveren aan de longuitdaging? Bekijk op de website van de LAN of in de kennisbank van Chronisch ZorgNet alle beschikbaar tips, tools en informatie. Hiermee kan iedereen die gedreven is om de longpatiënten meer te laten bewegen te helpen om te gaan wandelen.
Carolines jarenlange ervaring en haar innovatieve kijk op longzorg maken haar een waardevolle bron van kennis en inspiratie binnen de longtherapie. Haar werk binnen de longuitdaging laat zien hoe belangrijke samenwerkingen en laagdrempelige initiatieven een groot verschil kunnen maken in het leven van longpatiënten.
Chronisch ZorgNet speelt een essentiële rol in het ondersteunen en ontwikkelen van gespecialiseerde zorg voor patiënten met longaandoeningen. Longtherapeut en deelnemer van Chronisch ZorgNet, Caroline Matser, met meer dan 30 jaar ervaring, is een voortrekker op dit gebied. Haar aanpak richt zich op het algehele welzijn van de patiënt, waarbij zowel fysieke als mentale aspecten centraal staan. Dit perspectief maakt het mogelijk om longpatiënten effectiever te behandelen, en hun kwaliteit van leven te verbeteren.