Fout bericht in de media over fysiotherapie voor etalagebenen in de basisverzekering
28 november 2016
In het Eindhovens Dagblad van 23 november jongstleden wordt gesuggereerd dat de stijging van de zorgpremie onder andere wordt veroorzaakt doordat fysiotherapie voor patiënten met etalagebenen vanaf 2017 in de basisverzekering is opgenomen. Dit is absoluut niet het geval!! Sterker nog, het zal een besparing van tientallen miljoenen voor de landelijke zorgkosten met zich meebrengen!
Deze besparing komt tot stand, doordat er substitutie naar de eerste lijn plaats zal vinden. Aangezien fysiotherapie bij etalagebenen in 2017 vergoedt gaat worden uit de basisverzekering, zullen patiënten met etalagebenen primair worden behandeld door gespecialiseerde fysiotherapeuten, in plaats van een kostbare operatieve ingreep. De fysiotherapeutische behandeling bij etalagebenen blijkt net zo effectief en zelfs veiliger dan een operatieve ingreep, waardoor in het overgrote deel van de gevallen een operatieve behandeling niet meer nodig is.
Uit het promotieonderzoek van Hugo Fokkenrood komt duidelijk naar voren dat substitutie van de zorg voor patiënten met etalagebenen naar de eerste lijn een besparing van de landelijke zorgkosten zal opleveren. In het proefschrift: "Innovative strategies for intermittent claudication – towards a stepped care approach and new outcome measures" wordt berekend dat dit kan oplopen tot een landelijke besparing van 33 miljoen euro.
Zoals u ziet wordt de stijging van de zorgpremie in het artikel onterecht gekoppeld aan het opnemen van fysiotherapie voor etalagebenen in de basisverzekering.