3 juli - 30 augustus 2024
100ste diëtist aangesloten bij Chronisch ZorgNet: Esther Schets (BES Diëtisten) "Ik sta naast jou en niet tegenover jou"
Oorspronkelijk wilde Esther geneeskunde studeren om mensen te “helpen” en “beter te maken”. Na een studie Gezondheidswetenschappen en een wetenschappelijke functie, besloot ze haar medische kennis te combineren met het helpen van mensen. Vanaf haar 38e volgde ze de studie Voeding & Diëtetiek en op haar 43e rondde ze deze af. Na haar stage in een eerstelijnspraktijk in de regio Brabant, kreeg ze de kans een praktijk over te nemen van een collega die met pensioen ging. Nu werkt ze in een team van zes dames, waarin ze zich gespecialiseerd heeft in o.a. oncologie. In gesprek met een bevlogen diëtist met kennis van zaken, die empathie vooropstelt in alles dat ze doet. Ze is de 100ste diëtist, die is aangesloten bij kwaliteitsnetwerk Chronisch ZorgNet.
Allereerst gefeliciteerd! Je ontvangt dit bloemetje omdat je de 100ste diëtist bent, die is aangesloten!
“Heel erg bedankt! Ik wist, dat jullie meer diëtisten aantrekken. Ik ben verbaasd dat ik nu al de 100ste ben.”
Waarom koos je voor het diëtisten vak?
“Mijn drijfveer om diëtist te worden, komt voort uit mijn wens om mensen te helpen en beter te maken, en de waardering die je daarvoor meestal krijgt. Wat mij het meeste aanspreekt, is het samen met mensen zoeken naar een antwoord op hun hulvraag. Vooral in mijn specialisatie oncologie, waarin ik de kwaliteit van leven van cliënten enigszins kan verbeteren, door middel van aanpassingen in de voeding, vind ik veel voldoening geven. Mijn empathisch vermogen speelt hierbij een grote rol.”
Hoe ziet jouw werkdag eruit?
“Ik huur als ZZP-er locaties bij huisartsen of huur ik een ruimte in een paramedisch centrum, zoals in Made. Op deze manier kan ik makkelijk en laagdrempelig communiceren met huisartsen en/of paramedici, allenmaal in het belang van de client. Op de dagen dat ik geen spreekuur op locaties heb, focus ik mij op het doen van huisbezoeken voor mensen die niet naar de praktijk kunnen komen, omdat ze beperkt zijn of ernstig ziek, zoals regelmatig het geval is bij oncologische cliënten. Gemiddeld zie ik ongeveer 12-16 cliënten per dag.”
Waarom ben je deelnemer bij Chronisch ZorgNet?
“Toen ik begon en een praktijk overnam, merkte ik dat ik op een soort eilandje werkte. Veel cliënten beseffen niet hoeveel profijt ze kunnen hebben van de behandeling van een diëtist en een fysiotherapeut. Binnen mijn interesse voor kwetsbare ouderen vind ik het belangrijk om meer aandacht te hebben voor mogelijkheden van meer beweging en (indien nodig) op valpreventie. Deelname aan Chronisch ZorgNet biedt mij verdiepende kennis via scholingen en bevordert samenwerking met andere paramedici, met name fysio’s.”
Werk je samen met een fysiotherapeut?
“Ja, steeds meer sinds ik bij Chronisch ZorgNet ben aangesloten. Deze samenwerking is essentieel om cliënten optimaal te kunnen ondersteunen. Sinds ik geregistreerd sta in DigiH, krijg ik daar regelmatig verwijzingen vandaan. Ik heb het belang van een duurzame samenwerking ook kenbaar gemaakt bij de fysiotherapeuten, met wie ik weleens werk. Ik hoop zo meer samenwerkingen te bereiken in de toekomst.”
Wat zie je voor verbeterpunten in het vak?
“Het verschil tussen de tegenwoordig populaire Leefstijlinterventies en/of de begeleiding door een dietist moet duidelijker zijn voor de cliënt. Wat kom je bij mij halen en wat is mijn rol daarin? Een leefstijlcoach is geen diëtist; wij als diëtisten hebben veel meer verdiepende kennis, maar soms is een client beter af in een leefstijlinterventie. Ook de vergoeding voor huisbezoeken zou hoger kunnen, aangezien deze bezoeken veel waarde toevoegen voor de cliënt, zeker als het gaat om heel erg zieke clienten.”
"Ik sta naast jou en niet tegenover jou"
“Dat is mijn motto in mijn werk. Ik heb een coachende rol, denk mee en toon empathie. Sinds ik geregistreerd sta in DigiH, krijg ik daar regelmatig verwijzingen vandaan en heb ik deze samenwerking ook kenbaar gemaakt bij de fysiotherapeuten waarmee ik werk. Mijn doel is om altijd naast mijn cliënt te staan, niet tegenover hen.”
𝗩𝗼𝗲𝗱𝗶𝗻𝗴 𝗲𝗻 𝗯𝗲𝘄𝗲𝗴𝗶𝗻𝗴: 𝘃𝗲𝗿𝗯𝗼𝗻𝗱𝗲𝗻 𝗶𝗻 𝗼𝗻𝘀 𝘀𝘁𝗿𝗲𝘃𝗲𝗻 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗴𝗲𝘇𝗼𝗻𝗱 𝗹𝗲𝘃𝗲𝗻
De combinatie van een gebalanceerd dieet met regelmatige lichaamsbeweging verkleint de kans op chronische aandoeningen. Chronisch ZorgNet benadrukt het belang van deze symbiose: voeding voor de juiste brandstof en bouwstoffen, beweging voor kracht, flexibiliteit en algeheel welzijn.
Elke dag zetten onze gespecialiseerde fysiotherapeuten en diëtisten zich in voor optimale gezondheid.
𝗠𝗲𝗲𝗿 𝗶𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝘁𝗶𝗲 𝗼𝗳 𝗼𝗽 𝗱𝗲 𝗵𝗼𝗼𝗴𝘁𝗲 𝘄𝗼𝗿𝗱𝗲𝗻 𝗴𝗲𝗵𝗼𝘂𝗱𝗲𝗻?
Ga naar www.chronischzorgnet.nl/deelnemer-worden/dietist/starten-als-deelnemer/basisscholing/