Leefstijlverandering zelfs na hartinfarct grote uitdaging
12 september 2018
Misschien zou je verwachten dat patiënten na een hartinfarct voldoende gemotiveerd zijn om de leefstijl gebonden risicofactoren voor een hartinfarct aan te pakken. Helaas blijkt leefstijlverandering zoals stoppen met roken, meer bewegen en gezonder eten voor veel mensen een lastige uitdaging om zelfstandig op te pakken.
Vandaag (12-09-2018) promoveert Marjolein Snaterse aan de Universiteit van Amsterdam op haar onderzoek naar secundaire preventie van cardiovasculaire aandoeningen door de risicofactoren aan te pakken. Meer dan 800 patiënten die in Nederland voor een hartinfarct in het ziekenhuis werden opgenomen namen deel aan het promotieonderzoek. Patiënten die naast de huidige zorg ook leefstijlbegeleiding kregen, lieten na 12 maanden meer verbetering zien op het gebied van leefstijl gerelateerde risicofactoren dan een controlegroep die de huidige zorg ontvingen. Een programma dat gericht was op gewichtsverlies resulteerde bijvoorbeeld bij twee keer zo veel patiënten in een significant gewichtsverlies, ten opzichte van patiënten die geen programma kregen aangeboden. Dit zijn belangrijke resultaten om de gezondheid te verbeteren en een volgend hartinfarct (of gerelateerde leefstijlaandoening) te voorkomen.
Uit het promotieonderzoek kan geconcludeerd worden dat meer intensieve begeleiding van leefstijlverandering een essentieel onderdeel moet gaan spelen binnen de hartrevalidatie. Echte gedragsverandering vraagt om intensieve begeleiding, die in de huidige zorg vaak nog onvoldoende aanwezig is voor hartpatiënten.
Een vandaag besteedde aandacht aan het promotie onderzoek.