Chronisch ZorgNet

28 augustus - 8 juni 2025

Nieuwe aandachtsgebieden: Valanalyse & Valpreventieve Beweeginterventies

Begin dit jaar is de ketenaanpak Valpreventie, die zich richt op het verminderen van valincidenten bij thuiswonende 65-plussers, officieel van start gegaan. Als landelijk netwerk ondersteunen wij met onze bestaande infrastructuur de implementatie van deze keten. Daarom hebben wij vanaf heden twee nieuwe aandachtsgebieden:

Aandachtsgebied Valanalyse

Aandachtsgebied Valpreventieve Beweeginterventies

Valanalyse & Valpreventieve beweeginterventies in de Ketenaanpak Valpreventie

De ketenaanpak bestaat uit 4 stappen gericht op het opsporen van 65+-er met een verhoogd valrisico, het screenen op valrisicofactoren (valanalyse), het aanbieden van beweeginterventies en doorstroom naar structureel beweegaanbod. Meer informatie rondom valpreventie kan je vinden bij VeiligheidNL.

Wil jij in jouw gemeente de gecertificeerde valpreventieprofessional zijn?

Om binnen deze nieuwe aandachtsgebieden zichtbaar en verwijsbaar te zijn via DigiH, de digitale Zorgzoeker en Zorgverwijzer, is het essentieel de relevante scholing toe te voegen aan je Chronisch ZorgNet portfolio. Dit stelt ons in staat je expertise aan patiënten en verwijzers kenbaar te maken en te waarborgen, dat zij bij de juiste zorgverlener terechtkomen.

Wat kan je verder nog doen?

  1. Informeer bij de verantwoordelijke binnen je gemeente of GGD voor specifieke details en implementatiestatus van de Ketenaanpak Valpreventie en vergoedingen.

  2. Blijf op de hoogte: houd onze communicatiekanalen in de gaten voor informatie en updates over deze aandachtsgebieden.

  3. Valpreventieve beweegprogramma’s worden deels vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering, maar de wijze waarop de ketenaanpak valpreventie is georganiseerd, verschilt per regio. Voor meer informatie kun je de website van VeiligheidNL raadplegen of contact opnemen met de verantwoordelijke binnen je gemeente of GGD voor de afspraken rondom vergoedingen.

We kijken uit naar je actieve deelname op het gebied van valpreventie.

Vragen of meer informatie?

Lees voor meer informatie over de ketenaanpak de website van VeiligheidNL.