10 september - 2 november 2025
“Samen beslissen is essentieel voor persoonsgerichte zorg bij etalagebenen”
Vorige week vond een belangrijke mijlpaal plaats in de zorg voor patiënten met etalagebenen: de publicatie van nieuwe modules over ‘samen beslissen’ binnen de KNGF-richtlijn voor symptomatisch perifeer arterieel vaatlijden (sPAV). Maar wat heeft geleid tot de ontwikkeling van deze modules? We spreken met promovenda Laura Marcellis, die nauw betrokken is bij dit project.
Het PRECISIE-project en het belang van samen beslissen
"In 2021 ben ik gestart met mijn promotietraject, dat onderdeel is van het PRECISIE-project," begint Laura Marcellis. "Dit project, gefinancierd door ZonMw, is een samenwerking tussen diverse organisaties, waaronder Chronisch ZorgNet, het KNGF en Harteraad. Het doel is om de zorg voor mensen met etalagebenen persoonsgerichter te maken. We willen behandelingen nog beter afstemmen op de individuele patiënt. Een cruciaal onderdeel daarbij is ‘samen beslissen’, waarbij de therapeut en de patiënt gezamenlijk beslissingen nemen over de zorg."
Wat is samen beslissen?
Laura legt verder uit: "‘Samen beslissen’ is een proces waarbij de therapeut en de patiënt samenwerken om te bepalen welke behandelopties het beste aansluiten bij de wensen en behoeften van de patiënt. Dit gebeurt in vier stappen: eerst wordt de patiënt bewustgemaakt van het feit dat er keuzes zijn, daarna worden de behandelopties uitgelegd, vervolgens worden de voorkeuren van de patiënt besproken, en ten slotte wordt samen een beslissing genomen. Het doel is dat de patiënt goed geïnformeerd is en actief betrokken wordt bij zijn of haar eigen behandeltraject."
Aanleiding voor de nieuwe modules
De nieuwe modules zijn een waardevolle toevoeging aan de bestaande richtlijn. Laura vertelt: "Therapeuten vonden het lastig om ‘samen beslissen’ optimaal te integreren in de zorg voor patiënten met etalagebenen. Het betrekken van patiënten bij hun behandelkeuzes is een uitdaging, bijvoorbeeld wanneer patiënten moeite hebben met het aanpassen van hun leefstijl. Daarnaast waren therapeuten niet altijd volledig op de hoogte van de wetenschappelijke onderbouwing voor verschillende behandelopties. Hierdoor ontstond vaak de overtuiging dat gesuperviseerde, pijn-inducerende looptraining altijd de beste optie is. Maar als er maar één optie wordt overwogen, valt er voor de patiënt weinig te kiezen."
Inhoud van de nieuwe modules
De nieuwe modules richten zich specifiek op het ondersteunen van het proces van ‘samen beslissen’ in de fysio- en oefentherapeutische behandeling van etalagebenen. Laura licht toe: "De modules behandelen vier belangrijke keuzes:
Looptraining en/of andere beweeginterventies,
Gesuperviseerde en/of zelfstandig uitgevoerde beweeginterventies,
Pijnvrije en/of niet-pijnvrije looptraining,
Aerobe training en/of krachttraining.
De modules geven inzicht in de beschikbare wetenschappelijke kennis over deze behandelopties. Dit helpt therapeuten om patiënten beter te informeren en samen met hen een keuze te maken die echt past bij hun situatie en voorkeuren."
Toepassing in de praktijk
"Nu de modules beschikbaar zijn, ligt de focus op het ondersteunen van therapeuten bij het toepassen van deze kennis in de praktijk," legt Laura uit. "Dit vraagt om praktische hulpmiddelen en scholing. Een mooi voorbeeld hiervan is de uitbreiding van de tool KomPas. Hiermee kunnen therapeuten samen met de patiënt een gepersonaliseerd behandelplan opstellen. Daarnaast zijn we binnen Chronisch ZorgNet bezig met het ontwikkelen van een nieuwe cursus, waarin de nieuwe inzichten en tools uitgebreid worden behandeld. En natuurlijk werken we samen met het KNGF en Harteraad aan verdere waardevolle producten om therapeuten te helpen met het toepassen van de kennis uit de modules."
Toekomstige ontwikkelingen
Laura sluit af: "De cursus van Chronisch ZorgNet is in ontwikkeling en we hopen binnenkort meer details te kunnen delen. Het is belangrijk dat therapeuten goed worden opgeleid in het toepassen van ‘samen beslissen’, zodat ze optimaal gebruik kunnen maken van de nieuwe inzichten en tools. Ik hoop dat deze modules en tools echt gaan bijdragen aan betere, meer persoonsgerichte zorg voor patiënten met etalagebenen."
Meer weten? Ga naar www.chronischzorgnet.nl/chronisch-zorgnet/actueel/actuele-projecten/kompas-