Chronisch ZorgNet

17 oktober - 2 november 2025

Terugblik Webinar: Enthousiaste en kundige sprekers over meten in de praktijk

Terugblik Webinar: Enthousiaste en kundige sprekers over meten in de praktijk

In ons recente Webinar van 14 oktober "Ga ik vooruit? Het gesprek met een patiënt" kwamen fysiotherapeut Rob van der Weerden en onderzoeker Emmylou Beekman samen om hun inzichten te delen over het effectief inzetten van metingen en evaluatiemomenten in de zorgpraktijk. Aan de hand van de casus van mevrouw Peters, een patiënt met COPD die een jaar lang gevolgd is, werd besproken hoe zorgverleners metingen kunnen gebruiken om samen met de patiënt betere keuzes te maken en de behandeling bij te sturen.

Hoe gaat meten in de dagelijkse praktijk?
Hoe zorg je ervoor dat je de metingen betrouwbaar kunt vergelijken? En wat zeggen de resultaten over de gezondheid van jouw patiënt, zeker wanneer je ook factoren zoals saturatie en vermoeidheid in overweging neemt? Dit waren vragen die de 528 kijkers bezighielden.

Een krachtige quote: "Gelijk blijven soms vooruitgang"
Een van de meest opvallende momenten uit het Webinar was de krachtige uitspraak van een Chronisch ZorgNet therapeut: "Gelijk blijven is soms vooruitgang voor een patiënt. Op een gegeven moment vroeg Janny zelf actief naar de meetresultaten." Deze uitspraak benadrukt hoe belangrijk het is om patiënten te betrekken bij hun eigen behandelproces en hoe ze door het volgen van metingen zelf meer inzicht en controle kunnen krijgen over hun gezondheid.

Van meetresultaten naar patiëntgerichte keuzes
Maar hoe vertaal je als zorgverlener de meetresultaten naar iets waar de patiënt écht wat aan heeft? En hoe gebruik je die gegevens om samen doelen te stellen en de behandeling te evalueren? Rob van der Weerden bracht zijn dagelijkse praktijkervaring uit de fysiotherapie, terwijl Emmylou wetenschappelijke inzichten en literatuur bijdroeg. Samen boden ze concrete oplossingen voor de uitdagingen waar veel zorgverleners in hun praktijk tegenaan lopen.

Het Webinar gaf antwoord op veel vragen, maar liet vooral zien hoe belangrijk het is om zowel zorgverleners als patiënten actief te betrekken bij het meten en interpreteren van de resultaten. Het uitvoeren van metingen is hierdoor vooral helpend voor het behandelproces van de patiënt en daarmee onmisbaar en waardevol.

Terugkijken?
Dat kan in jouw Portfolio. Ga naar Hart voor Leren in je Portfolio. Wanneer je de toets goed afrond krijg je er ook nog eens een punt voor!