Chronisch ZorgNet

26 augustus - 8 juni 2025

Van kinkhoest tot kennis: Esmees reis naar een eigen specialistische diëtistenpraktijk

Als jong meisje met kinkhoest had Esmee nooit kunnen vermoeden dat deze vroege ervaring de aanzet zou zijn voor haar carrière als diëtist. Vandaag de dag runt ze met passie haar eigen diëtistenpraktijk in Zwijndrecht, waarbij ze zichzelf specialiseert in de begeleiding van patiënten met longaandoeningen. Haar persoonlijke ervaring en professionele toewijding vormen haar tot expert in dit vakgebied. Nu zet ze zich in om collega’s te helpen met de in september live gaande e-learning diëtetiek bij longaandoeningen.

De oorsprong van een passie

Esmees weg naar het diëtisten vak begon onverwachts. Als kind werd ze op 3-jarige leeftijd getroffen door kinkhoest. Op aanraden van de huisarts begon ze een blaasinstrument te bespelen om haar longen te versterken. Dit zorgde ervoor dat ze al vroeg in haar leven het belang van goede longgezondheid leerde kennen. Door de kinkhoest hebben haar longen blijvende schade opgelopen. Ze ervaart hetzelfde als een COPD-patiënt. “Ik heb veel geleerd van mijn 93-jarige oma, zelf ook longpatiënt. Met haar gaat het nu goed,” legt Esmee uit.

Tijdens haar jeugd werd haar betrokkenheid bij gezondheid verder verdiept toen een goede vriendin kampte met een eetstoornis. Esmee coördineerde de behandeling van haar vriendin, een ervaring die haar later inspireerde te kiezen voor de studie diëtetiek. Hoewel deze ervaring haar passie voor voeding en gezondheid aanwakkerde, besloot ze bewust om eetstoornissen buiten haar werkgebied te houden, omdat dit te dichtbij komt.

Een sprong in het diepe

Na haar afstuderen in 2014 begon ze haar carrière als diëtist in een sportschool. Daar ontdekte ze al snel dat het commerciële aspect van de sportschool niet aansloot bij haar eigen waarden en visie op het vak. Met haar vastberadenheid en visie besloot ze haar eigen praktijk te starten, een stap die haar carrière drastisch verandert. "Het was een echte sprong in het diepe," herinnert Esmee zich. Met overdag haar werk als diëtist en 's avonds een bijbaan in de horeca, werkte ze hard om haar praktijk op te bouwen. Deze doorzettingskracht maakt haar praktijk tot wat het nu is: een bloeiende praktijk met een diverse cliëntenkring.

Specialisatie in longaandoeningen

Esmee heeft altijd een sterke affiniteit gehad met longaandoeningen, mede door haar eigen ervaring. Ze is gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met COPD. Ze kijkt niet enkel naar voeding, maar ook de vele andere factoren die een rol spelen bij deze complexe aandoening. COPD heeft namelijk niet enkel een fysiek, maar ook een mentaal aspect. Haar eigen ervaringen als longpatiënt, samen met jarenlange kennis en praktijkervaring, maken haar tot autoriteit op dit gebied.

Deze expertise heeft ze nu - samen met een aantal collega’s - omgezet in de uitgebreide e-learning diëtetiek bij longaandoeningen. "Toen ik op mijn opleiding zat, werd er niet zoveel aandacht besteed aan COPD," vertelt ze. "Deze e-learning is gebaseerd op de casuïstiek van echte mensen en biedt een schat aan praktische tips voor maaltijdbereiding, motiverende gespreksvoering en het behandelen van comorbiditeiten."

Een nieuwe benadering van diëtetiek

Esmees benadering is persoonlijk en holistisch. Ze is ervan overtuigd dat diëtisten veel meer zijn dan het wijzend vingertje. "We kijken naar wat de cliënt wil en wat nodig is om dat doel te halen," legt ze uit. Esmee gelooft sterk in het belang van een gezonde leefstijl en vindt dat cliënten zelf de regie moeten nemen over hun gezondheid. Met behulp van tools zoals de Eetmeter helpt ze haar patiënten inzicht te krijgen in hun eigen voeding en gezondheid, en ze pleit voor een gewicht neutrale benadering, waarbij gezondheid en welzijn centraal staan.

Vooruitkijken richting toekomst

Esmee blijft zichzelf ontwikkelen door het volgen van bijscholingen en het lezen van vakliteratuur. Ze haalt voldoening uit het begeleiden van stagiaires en samenwerken met andere zorgprofessionals, zoals fysiotherapeuten. "Binnenkort hebben we een netwerklunch om onze samenwerking te intensiveren," vertelt ze enthousiast.

Met haar uitgebreide kennis, persoonlijke ervaring en toewijding aan het vak, is Esmee een inspirerend voorbeeld voor andere diëtisten. Haar nieuwe e-learning over longaandoeningen is niet enkel een waardevolle bron van kennis, maar ook de weerspiegeling van haar eigen reis – een reis die begon met kinkhoest en leidde tot een leven vol passie voor gezondheid en voeding.

Meer weten over de e-learning diëtetiek bij longaandoeningen?
www.chronischzorgnet.nl/informatie/landingspagina-scholing-dietetiek-bij-longaandoeningen/

𝗩𝗼𝗲𝗱𝗶𝗻𝗴 𝗲𝗻 𝗯𝗲𝘄𝗲𝗴𝗶𝗻𝗴: 𝘃𝗲𝗿𝗯𝗼𝗻𝗱𝗲𝗻 𝗶𝗻 𝗼𝗻𝘀 𝘀𝘁𝗿𝗲𝘃𝗲𝗻 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗴𝗲𝘇𝗼𝗻𝗱 𝗹𝗲𝘃𝗲𝗻
De combinatie van een gebalanceerd dieet met regelmatige lichaamsbeweging verkleint de kans op chronische aandoeningen. Chronisch ZorgNet benadrukt het belang van deze symbiose: voeding voor de juiste brandstof en bouwstoffen, beweging voor kracht, flexibiliteit en algeheel welzijn. Elke dag zetten onze gespecialiseerde fysiotherapeuten en diëtisten zich in voor optimale gezondheid.