Veel meer mensen met hoog risico op hart- en vaatziekten dan werd aangenomen
04 juli 2016
Op woensdag 29 juni berichtte RTL nieuws dat veel meer mensen dan werd aangenomen een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten.
Zie voor het volledige artikel de website van RTL Nieuws:
Harald Jørstad heeft promotieonderzoek gedaan aan het AMC en de Universiteit van Amsterdam op dit onderwerp en is hierop op donderdag 30 juni gepromoveerd. Op dit moment is het in Nederland zo dat een arts iemand alleen behandelt als diegene een hoog risico op overlijden binnen tien jaar heeft. "Maar je hoeft niet op korte termijn te overlijden om ziek te zijn", zegt Jørstad.
Als iemand niet preventief wordt behandeld en een hart- of vaatziekte krijgt, is dat zeer ernstig, zegt Jørstad, ongeacht of de patiënt eraan overlijdt. "Een beroerte krijgen of het kwijtraken van een been is net zo belangrijk als de wat abstractere kans om te overlijden."
Jørstad vindt het belangrijk dat er meer gekeken wordt naar het risico dat een patiënt een niet-dodelijke hart- of vaatziekte krijgt, zoals een milde beroerte of etalagebenen. Een hoog cholesterol, hoge bloeddruk en ongezond leven kunnen indicaties zijn.
"Er moet nog meer aandacht komen voor het voorkomen van hart- en vaatziekten. Het aanpassen van de leefstijl is daarin echt het belangrijkst." Gedragsverandering en al helemaal een aanpassing in leefstijl is echter zeer lastig te bewerkstelligen bij mensen.
"Mensen leven al 50 jaar op een bepaalde manier, dat is heel moeilijk om te veranderen. Uit ons onderzoek blijkt dat het helpt om deze mensen naar een verpleegkundig spreekuur te sturen. Zij communiceren anders dan artsen en zien patiënten ook vaker dan bijvoorbeeld een cardioloog."
Op basis van Jørstads onderzoek is in mei de Europese richtlijn voor het behandelen van patiënten met een hartinfarct aangepast. "Zij doen nu de sterke aanbeveling om patiënten zo'n spreekuur aan te bieden. Ik verwacht dat er in Nederland, maar ook de rest van Europa meer wordt gedaan om die spreekuren uit te bouwen. Dat is een zinvolle toevoeging op bestaande zorg."