23 november 2023
Werken met een activiteitenmeter? Chronisch ZorgNet helpt je op weg
Activiteitenmeters kunnen inzicht geven in hoe actief een patiënt nou écht dagelijks is. En dat helpt weer de behandeling goed op de dagelijkse situatie aan te sluiten. Niet voor niets worden activiteitenmeters in meerdere richtlijnen aanbevolen, zoals bij de richtlijn voor COPD. Tegelijkertijd hebben therapeuten nog wel vragen bij het werken met activiteitenmeters. Wanneer is het zinvol? Hoe begin je? Waar moet je op letten? Waar vind ik de geschikte meters? Chronisch ZorgNet helpt daarbij. Projectmedewerker Noralie Krepel vertelt hoe.
‘Dat een activiteitenmeter kan helpen om nog betere zorg te leveren voor individuele cliënten, staat als een paal boven water.’ Noralie: ‘Hoe beter de meting de dagelijkse situatie in kaart brengt en aansluit op de situatie en context van de patiënt, hoe beter het beeld dat jij hebt van je patiënt. Dat kan alleen al helpen om te bepalen welke behandeldoelen je opstelt met je patiënt. Vanuit de richtlijn COPD wordt hier mee gewerkt. Als je iemand coacht om zijn gedrag te veranderen, is zo’n inkijkje in iemands leefomgeving heel waardevol. Het geeft je in ieder geval iets concreets en objectiefs om over te praten.’
Helder overzicht
Het werken met een activiteitenmeter is niet altijd even eenvoudig. Dat begint al bij de vraag welke meter het meest geschikt is. Noralie: ‘We kennen allemaal de FitBit en andere sporthorloges, maar er zijn ook mechanische stappentellers en valide medische meters. Of ze daarmee ook het meest geschikt zijn voor jouw praktijk, hangt af van het ziektebeeld bij je patiënt. Je kunt te maken hebben met kenmerken van de patiënt waar je rekening mee moet houden, zoals schuifelend lopen, lopen achter een rollator, of patiënten die hun activiteit halen uit algemene dagelijkse levensverrichtingen. Dan worden de stappen niet door alle soorten meters opgepikt. Het beweegpatroon verschilt vaak per aandoening. Met al deze variaties moet je dan rekening houden.
‘In de Kennisbank hebben we een aantal tips en handige tools staan. Deze zijn ontwikkeld voor het gebruik en de inzet van een activiteitenmeter bij mensen met chronische aandoeningen. Een van deze tools is een vergelijkingstabel. Hierin staan verschillende meters, met hun voor- en nadelen per doelgroep. We houden dat overzicht altijd actueel. We hebben daarnaast zelfs afspraken met leveranciers voor gereduceerde prijzen voor de Chronisch ZorgNet deelnemers. Die vind je daar natuurlijk ook.’
Opsomming van de voor- en nadelen per meter
Verder is er een uitgebreide Samenvattingskaart met voor- en nadelen van de verschillende soorten activiteitenmeters. Hierin staat overzichtelijk verzameld van verschillende soorten meters wat de voor- en nadelen zijn bij het inzetten van deze soort meter. Maar ook voor welke doelgroep deze ingezet kan worden. Plus de aandachtspunten waar je rekening mee kan houden bij het inzetten om eenvoudig de juiste meting uit te lezen.
Hulp bij implementatie
En om nog verder te gaan: hoe zet je het gebruik van een aangeschafte meter daadwerkelijk in? Het is in de praktijk niet altijd zo eenvoudig. Het is niet alleen bedenken welke meter ga ik gebruiken, maar ook de volgende stap: hoe geef ik die mee aan mijn patiënt? Hier is ook over nagedacht en is een overzicht gemaakt waarin tips staan waar jij rekening mee kan houden wanneer je een meter wilt aanschaffen en gaan gebruiken. Deze tips staan in de Tipkaart om het implementeren van het gebruik van een activiteitenmeter te faciliteren.
Scholing: betekenisvol gebruik van activiteitenmeter
De beste tip die Noralie heeft: ‘Laat je bijpraten. Bijvoorbeeld met de scholing die we vanuit Chronisch ZorgNet op regioniveau aanbieden. Je volgt dan eerst een e-learning van 2,5 uur op een moment dat het jou schikt. Daarin leer je wanneer je welke activiteit het beste kunt meten, hoe je de meter het beste kunt gebruiken, en hoe je de resultaten moet interpreteren. En natuurlijk: hoe je pas je dat toe in de behandeling van de patiënt. Na de e-learning ga je in de praktijk aan de slag. Noem het huiswerk, maar dan wel met bestaande cliënten. En ten slotte kom je met andere deelnemers uit je regio bij elkaar voor een praktijkavond. Zo leer je ook meteen van de ervaring van anderen. Van deelnemers aan de opleiding horen we vaak terug dat ze er veel meer duidelijkheid door hebben gekregen. En dat is precies de bedoeling.’
Momenteel worden de cursussen voor 2024 gepland. Heb je interesse en wil je meer weten? Kijk dan in de webshop en laat hier je emailadres achter. Dan brengen we je op de hoogte zodra de nieuwe data en locaties bekend zijn.