Chronisch ZorgNet

Terugblik Chronisch ZorgNet Congres 2025 "Regionaal excelleren en landelijk opschalen doen we samen"

Het online congres van Chronisch ZorgNet, dat bijna 2000 kijkers trok, begon met een krachtige terugblik van Brechtus Engelsma (bestuurslid) en Joep Teijink (voorzitter). Joep Teijink zette direct de toon door het belang van een sterk landelijk netwerk voor betere zorg te benadrukken: "Met Chronisch ZorgNet bouwen we aan een landelijk netwerk dat regionale netwerken ondersteunt en een gezamenlijke koers bepaalt. Dit is de sleutel tot het verbeteren van de zorgkwaliteit en het vergroten van de toegankelijkheid voor patiënten, waar ze zich ook bevinden."

Uniformiteit en kwaliteit
Brechtus Engelsma voegde hieraan toe: “We staan voor uniformiteit in behandeling volgens bepaalde criteria. Dit geldt niet alleen voor sPAV, maar ook voor osteoporose en COPD.” Het doel is om de kwaliteit van zorg landelijk consistent te maken, zodat patiënten overal dezelfde zorg kunnen ontvangen.

Regionaal excelleren, landelijk opschalen
Een andere belangrijke oproep van Brechtus was: “Investeren in landelijke netwerken: doe het samen met je verwijzers. Chronisch ZorgNet is de paraplu die ervoor zorgt dat dit juist geïmplementeerd wordt.” Het succes van regionaal werkende netwerken is cruciaal voor het landelijke succes. Het is tijd om deze regionale pareltjes verder uit te rollen en te leren van elkaar.

De kracht van samenwerking
“Regionaal excelleren en landelijk opschalen. Dat moeten we samen doen,” aldus Brechtus. Dit geldt niet alleen voor zorgprofessionals, maar voor het hele zorglandschap. Samen kunnen we de administratieve lasten verlagen, de implementatie optimaliseren en dankzij AI tijd en geld besparen.

De gezamenlijke boodschap was dan ook: “Laten we samen bouwen aan een landelijk netwerk van zorg van de hoogste kwaliteit, waar iedere patiënt de zorg krijgt die hij of zij verdient.”

Sprekers en sessies:

Prof. dr. Joop van den Berg besprak het toenemende aantal botbreuken bij ouderen met een focus op risicogroepen en het belang van preventie en tijdige fysiotherapie.

Dr. Erwin Beelen behandelde de impact van medicatie-interacties op training en fitheid bij hart-, vaat- en longaandoeningen, met nadruk op farmacologie en medicatieveiligheid.

Linda Hoogervorst ging in op trends en hypes rond voeding en gaf praktische tips voor fysiotherapeuten om cliënten goed te adviseren.

Michael Kortekaas sprak over werkdruk en werkgeluk, met aandacht voor mentale gezondheid en het belang van reflectie en herstel in het werk.

Susan Lassche richtte zich op longziekten zoals COPD, met praktische technieken voor fysiotherapie, waaronder ademhalingsoefeningen en airway clearance.

Erwina Cerimovic & Irene van der Weerdt-Bakker bespraken het herkennen van longaanvallen en het belang van samenwerking in de zorg om deze te voorkomen.

Drs. Klariene Mulder legde uit welke behandelbare kenmerken van COPD belangrijk zijn voor een effectieve behandeling, met nadruk op het multidisciplinaire team en longrevalidatie.

Olga Serrée, diabetespodotherapeut in de eerste lijn - ''Een hoog risico voet in de fysiotherapiepraktijk; een hoog risico?''

Juul van Rijn, programmamanager doortrappen en Belle de Gast, fysiotherapeut en fietsburgemeester Utrecht - ''Help senioren veilig te blijven genieten van fietsen; programma Doortrappen vertelt hoe!''

Dr.ir. Floor Scheffers, Eigenaar Voedingsexpert -''Hoe (on)gezond is vruchtensap in relatie tot chronische ziekten?''

Katharina Preuhs, Junior Scientist Innovator bij TNO en Renske Trul Adviseur team Praktijkimplementatie & Kwaliteit, Coalitie Leefstijl in de Zorg - ''Teachable moments inzetten voor leefstijlverandering in de zorg''

Dr. Ir. Pol van Grootswagers, universitair docent in Voeding en Veroudering aan Wageningen Universiteit – ''Het gezond ouder worden en de invloed van voeding op dit proces''.

Dr. Germaine Verwoert, preventie cardioloog Basalt - ''Hartrevalidatie: waar staan we nu en waar willen we heen?''

Het congres benadrukte samenwerking, kennisdeling en de toepassing van evidence-based zorg in de behandeling van chronische aandoeningen, met als doel de zorg te verbeteren en efficiënter te maken.

Terugkijken?
Alle deelnemers kunnen het congres nog t/m 31 maart terugkijken via de ontvangen link.