CIVA Scholing Zuid-Limburg

Cursus leefstijlcoaching voor fysiotherapeuten, MC1

Inleiding
Ernstig overgewicht en obesitas is wereldwijd maar zeker ook in Nederland een groot sociaal en maatschappelijk probleem. Momenteel heeft de helft van de Nederlandse bevolking overgewicht en 14% obesitas (BMI >30). Hoe eerder en hoe sneller gewichtsreductie bewerkstelligd wordt hoe kleiner de nadelige fysieke en mentale effecten zijn. Deze populatie heeft in het bijzonder de aandacht, mede door de groeiende populatie, de complexe problematiek met vaak verschillende co-morbiditeiten. De hoop is dat er met verantwoorde en goed onderbouwde coachingsprogramma’s een positieve invloed uitgeoefend wordt op de algehele gezondheid van personen met overgewicht/obesitas.

Inhoud
Deze Masterclass 1 zal een aantal aspecten met betrekking tot leefstijlcoaching nader toelichten en relateren aan de huidige wetenschappelijke evidentie. De aspecten die specifiek aanbod komen zijn: 
Ervaringen Leefstijlcoaching in de Fysiotherapie
Gedrag en ambivalentie
BRAVO factoren en wetenschap
• Mythes en leefstijlinterventies
• Wetenschap feit/vermoeden/mythe, onderwerpen o.a.:
– Laag calorische zoetstoffen
– Effect snel vs. langzaam afvallen
– Maaltijdfrequentie en gewichtsreductie
– Ontbijten en gewichtsreductie
– Overgewicht en trage stofwisseling
– Basaalmetabolisme en gewichtsreductie
– Spaarstand
– Jo-jo effect

Beoordelen wetenschappelijke evidentie

Om de specificatie van de inhoud te kunnen realiseren moet de (fysiotherapeut) leefstijlcoach kennis en inzicht kunnen overbrengen naar toepassingsniveau in de dagelijkse praktijk. Dit met betrekking tot:
Gedrags- en motiveringsprincipes welke gelden voor de doelpopulatie en niet-constructieve cognities die gerelateerd zijn aan barrières in gedragsverandering.
• Wetenschap implementeren in de coachingspraktijk gericht op de BRAVO factoren
• Principes uit de inspanningsfysiologie en trainingsleer die gelden voor personen met obesitas en de toepassing daarvan specifiek m.b.t basaalmetabolsime en vetoxidatie.

Duur
1 dag, 2 dagdelen

Kosten
€ 225,-p.p. inclusief lunch, certificaat en cursusmap

Accreditatie
7 punten Vrij deel KRF NL en Chronisch ZorgNet

Cursusdata 2021
7 oktober 2021 

14 oktober 2021

Klik hier om direct aan te melden voor deze cursus.

Terug naar overzicht