Zorgverzekering bij diabetes: informatie en vergoedingen

10 februari 2014

Diabetespatiënten hebben andere behoeften op het gebied van zorg dan anderen. Het kiezen en afsluiten van een geschikte zorgverzekering vormt daarom een belangrijke eerste stap voorafgaand aan het behandelen van diabetes.


Het is voor de patiënt namelijk wel zo fijn dat de nodige medicijnen, hulpmiddelen en adviezen van bijvoorbeeld een diëtist worden vergoed door de zorgverzekeraar.

 

Wat is diabetes eigenlijk?
Diabetes (suikerziekte in de volksmond) is een stofwisselingziekte waarbij insuline niet (type 1 diabetes) of onvoldoende (type 2 diabetes) door het menselijk lichaam wordt aangemaakt en/of dat het lichaam minder gevoelig is voor insuline. Het gevolg is dat glucose (suiker) de cellen niet of onvoldoende kan bereiken. In plaats daarvan blijft glucose in het bloed wat zorgt voor verhoogde bloedglucosewaarden. Het resultaat is een tekort aan energie voor het lichaam en bij hogere waarden ook verzuring in weefsels en organen. Symptomen die kunnen optreden zijn o.a.: misselijkheid, overmatig urineren, dorstgevoel en vermoeidheid.

 

Behandeling
De behandeling van diabetes verschilt afhankelijk van het type diabetes: type 1 of 2. Type 1 wordt behandeld met het inspuiten van insuline. Daarnaast wordt de hoeveelheid glucose in het bloed regelmatig gemeten en is het aangeraden goed te bewegen en te letten op de voeding. Voor type 2 diabetes wordt er vaak gebruik gemaakt van medicijnen die het glucosegehalte in het bloed verlagen. Ook wordt er bij behandeling van type 2 diabetes extra gelet op het gewicht van de patiënt. In sommige gevallen wordt er ook insuline ingespoten. Door genoeg af te vallen, hoeven veel type 2 diabetespatiënten in mindere mate (of helemaal geen) medicijnen meer te gebruiken.

 

Vergoedingen vanuit je zorgverzekering
Er zijn verschillende vergoedingen vanuit de zorgverzekering waar iemand met diabetes aanspraak op kan maken. Hierin maken we onderscheid tussen vergoedingen uit de basisverzekering en de aanvullende verzekeringen (die per verzekeraar verschillen). Ook wordt er voor de vergoeding onderscheid gemaakt tussen zij die worden behandeld met insuline en zij die zonder insuline behandeld worden. Insulinegebruikers zijn veelal type 1 diabeten, maar ook in toenemende mate type 2 diabeten.

 

Basisverzekering:


Uit de basisverzekering die bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde is, worden de volgende zaken vergoed:

 • Bloedglucosemeter: eens elke drie jaar een nieuwe meter. Tevens wordt door veel zorgverzekeraars ter voorbereiding op de insulinetherapie ook eenmalig een bloedsuikermeter incl. 100 teststrips vergoed (geldt voor type 1 diabetes en type 2 diabetes indien behandeld met insuline)
 • Insulinenaalden/insulinepennen en bijbehorende accessoires: voor iedere insulinesoort één pen iedere drie jaar en één reserve pen (type 1 diabetes en type 2 indien behandeld met insuline)
 • Insulinepomp (type 1 diabetes en type 2 indien behandeld met insuline)
 • Teststrip voor het meten van het glucosegehalte (type 1 diabetes en type 2 indien behandeld met insuline)
 • Medicijnen voor verlaging van glucosegehalte in het bloed (type 2 diabetes)
 • Dieetadvisering: Dieetadvisering wordt door het basispakket vergoed tot 100%. Het maximum aantal uren dieetadvisering bedraagt 4 uur na verwijzing van een medisch specialist
 • Ziekenhuiszorg: bezoek aan zorgverleners (zoals internist, huisarts, diabetesspecialist e.d.) wanneer nodig
 • Voetscreening: jaarlijkse controle om het bepalen of je een verhoogd risico hebt op het ontstaan van kleine wondjes aan de voeten die lastig te verhelpen zijn
 • Voetbehandeling: afhankelijk van de screening krijgt u voetzorg van een podotherapeut of andere bevoegde arts
 • Let op: voor vergoedingen uit het basispakket gelden voorwaarden en wordt het eigen risico belast. Voor het gebruik van medicijnen geldt vaak een eigen bijdrage. Neem bij twijfel altijd contact op met jouw zorgverzekeraar.
 • Ontwikkelingen rondom vergoeding van diabetes
 • Zorgverzekeraars trachten de laatste jaren steeds meer controle te krijgen over de kosten van zelfcontrole bij diabetes. Zo vergoedt zorgverzekeraar CZ (incl. OHRA en Delta Lloyd) sinds januari 2014 alleen nog maar een beperkt aantal merken meters en strips. Ook mogen deze meestal niet meer via de apotheek van de patiënt worden verstrekt. Dit alles met het oog op kostenbesparingen. Ook andere zorgverzekeraars zouden op korte termijn een dergelijke bezuiniging kunnen inzetten.
 • Ook zijn er ontwikkelingen ten aanzien van zwangerschapsdiabetes dat steeds vaker voorkomt. Deze vorm van diabetes vraagt om intensieve zelfcontrole (meten van het bloedsuikergehalte). Ook de vergoeding van de nodige middelen voor deze patiënten dreigt in het geding te komen.


Aanvullende pakketten:

 

Indien er vanuit de basisverzekering onvoldoende of geen vergoeding wordt gegeven voor diabeteszorg waar je wel gebruik van wilt maken, zijn er diverse aanvullende pakketten en modules beschikbaar:

 

 • Uitgebreide vergoeding voor dieetadvisering
 • Vergoeding van eigen bijdrage medicijnen
 • Vergoeding van podotherapie (voetzorg)
 • Diabetes hulpmiddelen (teststrips, starterpakket) die voor type 2 diabetes patiënten niet worden vergoed vanuit de basisverzekering


Het vergelijken en kiezen van een geschikte zorgverzekeraar staat hierin centraal bij het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering. Zorgverzekeraars bepalen immers zelf de premie en de hoogte van de vergoedingen. Ook hebben zorgverzekeraars het recht om iemand middels een medische keuring te weigeren bij de aanvraag van een aanvullend pakket. Let hierop bij het aanvragen van de aanvullende verzekering.

 

 

Collectieve zorgverzekering
Bij het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering kan het interessant zijn om lid te worden van de Diabetes vereniging Nederland (DVN). Deze partij heeft afspraken gemaakt met een aantal verzekeraars waardoor er geen medische keuring plaatsvindt voor de aanvullende pakketten. Ook zijn er diverse premiekortingen en extra vergoedingen voor leden van de DVN.

 

Klik hier voor het originele artikel.

Terug naar overzicht