Activiteitenmeters


Wil jij leren...

... waarom je fysieke activiteit zou willen meten?

... hoe je fysieke activiteit kan meten?

... wat activiteitenmeters zijn en wat ze kunnen?

... hoe je de meest geschikte activiteitenmeter kan kiezen?

... hoe je activiteitenmeters kan inzetten en interpreteren?

... hoe je activiteitenmeters kan (blijven) gebruiken?

Let dan op; in november komt een waardevolle scholing voor jou beschikbaar!

Activiteitenmeters kunnen op veel manieren bijdragen aan diagnostiek en de invulling van je behandeling bij mensen met een chronische aandoening. Ze worden bijvoorbeeld al meegenomen in de aanbevelingen van de richtlijn COPD. Een activiteitenmeter geeft inzicht in hoe actief een patiënt in het dagelijkse leven is en toont o.a. het aantal stappen per dag van een patiënt. Maar welke activiteitenmeter gebruik je en hoe zet je deze goed in bij de behandeling? Uit een afstudeeronderzoek (gehouden onder 198 deelnemers van Chronisch ZorgNet) uit 2022 van fysiotherapiestudenten van Zuyd Hogeschool blijkt dat slechts 53% van de COPD therapeuten activiteitenmeters gebruikt. Eén van de meest benoemde redenen waarom nog geen gebruik werd gemaakt van activiteitenmeters was het gebrek aan kennis over hoe activiteitenmeters zinvol ingezet kunnen worden.

Om gehoor te geven aan deze vraag ontwikkelt Chronisch ZorgNet in samenwerking met Dr. Darcy Ummels en Dr. Emmylou Beekman (Zuyd Hogeschool) een scholing. Deze scholing geeft handvatten over het betekenisvol gebruiken van de activiteitenmeter in de praktijk. Belangrijke skills die jij direct kunt toepassen in de behandeling. Zo kun jij als therapeut dit instrument optimaal inzetten voor de patiënt!

Wat kan ik verwachten van de scholing?

De cursus bestaat uit een e-learning en een praktijkgedeelte. Beide onderdelen duren ongeveer 3 uur om te doorlopen (dus 6 uur in totaal). De e-learning kun je doorlopen wanneer het jou uitkomt. Deze dient als voorbereiding op het praktijkgedeelte. Deze wordt in samenwerking met jouw regiovertegenwoordiger georganiseerd bij jou in de buurt.

Wanneer komt de scholing beschikbaar?

Samen met een groep trainers wordt de livegang van deze scholing voorbereid. Naar verwachting kunnen we deze gaan aanbieden vanaf november. Kun je niet wachten totdat de scholing beschikbaar is? Geef dit dan aan bij je regiovertegenwoordiger! Zo kan deze een goede schatting maken van hoeveel therapeuten in de regio interesse hebben in deze scholing.