Scholing


Het belang van scholing
Wij vinden het belangrijk dat Chronisch ZorgNet therapeuten continu blijven leren en up-to-date blijven op het gebied van niet-overdraagbare chronische aandoeningen (NCD’s) en gerelateerde onderwerpen, zoals leefstijlbegeleiding. Middels de ontwikkeling van scholing over specifieke thema’s, draagt Chronisch ZorgNet bij aan het optimaliseren van de kennis van aangesloten therapeuten. Hiervoor wordt vaak samengewerkt met andere experts en scholingsaanbieders.

Basiscursus PAV en hartrevalidatie
Chronisch ZorgNet organiseert de basiscursus ‘Symptomatisch perifeer arterieel vaatlijden’. Dit is één van de basisscholingen waarmee therapeuten zich kunnen aanmelden bij Chronisch ZorgNet en waarmee ze de specialisatie PAV kunnen behalen. Met deze cursus krijgt de therapeut de benodigde kennis om patiënten met PAV te begeleiden gedurende een traject gesuperviseerde looptherapie en het hanteren van een gezonde leefstijl. Momenteel wordt in samenwerking met experts op het gebied van hartrevalidatie ook een basiscursus hartrevalidatie ontwikkeld. 

Chronisch ZorgNet Congres
Twee keer per jaar wordt het Chronisch ZorgNet Congres georganiseerd. Hier worden Chronisch ZorgNet therapeuten andere betrokken zorgverleners op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen op het gebied van de behandeling van NCD’s, gerelateerde comorbiditeiten en leefstijl. Elke Chronisch ZorgNet therapeut gaat minstens één keer in de twee jaar naar het congres om up-to-date te blijven.

Cursus RookstopCoaching
Een van de grootste risicofactoren voor NCD’s is roken, wat betekent dat veel Chronisch ZorgNet therapeuten te maken krijgen met rokers. Stoppen met roken is voor de meeste rokers erg moeilijk, en vraagt specifieke kennis en vaardigheden van een rookstopcoach. Daarom hebben wij in samenwerking met het Trimbos Instituut een cursus ‘RookstopCoaching  voor fysiotherapeuten’ ontwikkeld, speciaal voor Chronisch ZorgNet therapeuten. Na het volgen van deze scholing zijn therapeuten voldoende opgeleid om zich te mogen registreren in het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken.

Cursus Leefstijlcoach
In samenwerking met de HAN hebben we een cursus Leefstijlcoach ontwikkeld, waarmee therapeuten zich na afloop van de cursus ook kunnen registreren voor de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Tijdens deze cursus leert de Chronisch ZorgNet therapeut de patiënt nog beter te begeleiden naar een gezonde leefstijl.

Verdiepingscursus motiverende gespreksvoering

Elke Chronisch ZorgNet therapeut volgt een driedaagse basiscursus motiverende gespreksvoering; een bewezen effectieve gespreksmethode om gedragsverandering te ontlokken. Deze vaardigheden zijn essentieel om een patiënt te begeleiden naar een duurzame leefstijlverandering. Om de benodigde vaardigheden nog beter onder de knie te krijgen volgen Chronisch ZorgNet therapeuten in fase oranje een vervolgtraining motiverende gespreksvoering. Deze bestaat uit e-learning en daarop aansluitend een praktijkdeel.