Osteoporose, vallen & breken


Iedere fysiotherapeut met BIG-registratie die aan de opstartvoorwaarden voldoet kan zich aanmelden bij Chronisch ZorgNet. Eén van deze opstartvoorwaarden is het afgerond hebben van een door Chronisch ZorgNet goedgekeurde basisscholing. De scholingen in onderstaande tabel zijn goedgekeurd als basisscholing op het gebied van Osteoporose, vallen & breken. Na het volgen van één van onderstaande basisscholingen en als je voldoet aan de overige opstartvoorwaarden, kun je je bij Chronisch ZorgNet aanmelden met de specialisatie Osteoporose, vallen & breken.

Informeer bij de scholingsaanbieder voor meer informatie en actuele scholingsdata.

Indien je je binnen 3 maanden na het afronden van je basisscholing aanmeldt bij Chronisch ZorgNet krijg je hiervoor nog punten in je Chronisch ZorgNet portfolio

Voor “Osteoporose, vallen & breken” zijn de volgende basisscholingen goedgekeurd:

Naam basisscholingAanbiederKNGF-nummer
Osteoporose, vallen & breken *Chronisch ZorgNet29941&29942
Osteoporose, fysiotherapie & trainingCIVA30261/30478
Osteoporose: Preventie, behandeling en begeleidingNederlands Paramedisch Instituut (NPI)F1146
Vervolgcursus Valpreventie en valtraining bij mensen met osteoporoseNederlands Paramedisch Instituut (NPI)9184

* Deze scholing wordt op dit moment niet aangeboden, je kan je in onze webshop inschrijven voor de wachtlijst of een basisscholing volgen bij een van de andere scholingsaanbieders.

N.B. De werkgroep “Osteoporose, vallen & breken” concludeerde dat de master geriatrie fysiotherapie niet voldoende is om de specialisatie “Osteoporose, vallen & breken” toe te kennen. Dit is overeenkomstig met de andere specialisaties binnen Chronisch ZorgNet. Ondanks dat in de masteropleidingen diverse ziektebeelden, waaronder osteoporose, aan bod komen wordt binnen Chronisch ZorgNet verdere diepgang en specifieke kennis gevraagd om echt te kunnen spreken over gespecialiseerde kennis over het onderwerp. De basisscholing “Osteoporose, vallen & breken” en de scholing van het NPI bieden wel deze specialistische kennis met betrekking tot door de werkgroep vooraf opgestelde criteria over (patho)fysiologie, botdynamiek, diagnose en behandeling, klinimetrie, informatie over verwijzers en organisatie van zorg.