Algemene informatie cursus RookstopCoaching


Roken is de belangrijkste risicofactor voor veel niet-overdraagbare chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en COPD. Stoppen met roken verkleint de kans op deze ziekten. Ook voor mensen die al een chronische aandoening hebben heeft het stoppen met roken positieve effecten op de klachten, het verloop en de gevolgen van de ziekte. Stoppen-met-roken-begeleiding is daarom een belangrijk onderdeel van de (fysiotherapeutische) behandeling van mensen met chronische aandoeningen.

Vanaf november 2019 wordt regionaal een cursus RookstopCoaching voor fysiotherapeuten aangeboden. Wij hebben deze cursus in samenwerking met het Trimbos-instituut ontwikkeld, speciaal voor Chronisch ZorgNet therapeuten. Na het volgen van deze cursus ben je expert op het gebied van rookstopbegeleiding.

Praktisch informatie over de cursus:

  • De cursus bestaat uit een e-learning (ongeveer 4-6 uur) en een praktijkbijeenkomst (3 uur). De e-learning dient te worden afgerond vóór de praktijkbijeenkomst.
  • Het doorlopen van de e-learning is erg flexibel: je deelt je eigen tijd in (je kunt stoppen wanneer je wilt en op een later moment doorgaan) en je kunt zowel op pc, tablet als zelfs smartphone werken.
  • De e-learning bevat alle theoretische informatie omtrent tabaksproducten, tabaksverslaving, maatschappelijke ontwikkelingen rondom tabak, gezondheidseffecten van roken, rookstopmedicatie etc., maar ook bevat het veel video’s van experts op het gebied van rookstopbegeleiding en vertellen rokers over hun ervaringen.
  • Tijdens de praktijkbijeenkomst leer je hoe je de rookstopbegeleiding in de dagelijkse praktijk kan vormgeven.
  • Om de cursus RookstopCoaching te volgen moet je eerst een driedaagse basiscursus motivational interviewing hebben afgerond.
  • De cursus wordt regionaal aangeboden: je ontvangt een mail wanneer de cursus in jouw regio plaatsvindt. Uiteraard kan je ook onze Webshop raadplegen voor data en locaties.
  • De cursus kost €110,- excl. BTW.
  • Accreditatie voor het KNGF en Keurmerk Fysiotherapie is aangevraagd , voor Chronisch ZorgNet is de cursus geaccrediteerd voor 7 punten.

Wil jij een gekwalificeerde rookstopcoach worden en zo voor vergoeding voor rookstopbegeleiding in aanmerking komen? Dat kan! Je dient je dan in te schrijven in het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken. Kijk hier voor de voorwaarden waar je dan aan moet voldoen. Als je je hebt ingeschreven bij het Kwaliteitsregister is het in veel gevallen mogelijk om een vergoeding te krijgen van zorgverzekeraars. Dit is echter bij alle zorgverzekeraars anders, dus lees deze informatie goed door.