Het uitbreiden van KomPas
Met KomPas kon je al voorspellingen maken van de te verwachten resultaten van een behandeltraject gesuperviseerde beweegtherapie en leefstijlbegeleiding. In samenwerking met IQ Health Harteraad, het KNGF, de VvOCM en de HAN heeft Chronisch ZorgNet een uitbreiding ontwikkeld op KomPas. Hierdoor kun je ook, naast de voorspellingen, een behandelplan maken in KomPas.
Waarom KomPas?
KomPas is het product van een tweejarig project van Chronisch ZorgNet in samenwerking met IQ Healthcare van de Radboud Universiteit Nijmegen, de universiteit van Colorado en Harteraad. Sinds eind 2020 kunnen Chronisch ZorgNet therapeuten KomPas gebruiken een voorspelling te maken van hoeveel een patiënt met perifeer arterieel vaatlijden (PAV) vooruit gaat op loopafstand na een traject gesuperviseerde beweegtherapie en leefstijlbegeleiding. Op basis van KomPas kunnen therapeut en patiënt dan met elkaar in gesprek om te bepalen welk behandelplan passend en realistisch is. Hierdoor wordt het belangrijke proces van ‘samen beslissen’ op gang gebracht.
Waarom KomPas uitbreiden?
Hoewel KomPas bedoeld is om het proces van samen beslissen te bevorderen, bleek in de praktijk dat het nog best lastig is om écht goed vorm te geven aan samen beslissen. Daarbij kwam ook nog kijken dat behandelplannen moeten worden opgesteld aan de hand van de KNGF richtlijnen. Om dit gemakkelijker te maken, zijn deze twee aspecten geïntegreerd in KomPas. Door het ontwikkelen van een speciale module wordt het maken van een behandelplan waarin de wensen en voorkeuren van de patiënt, de expertise van de therapeut en wetenschappelijke kennis zijn geïntegreerd gemakkelijker.
Gebruik KomPas in de praktijk
KomPas faciliteert het gesprek tussen patiënt en therapeut op een natuurlijke wijze die visueel is vormgegeven. Door de visuele vormgeving kan de patiënt op eenvoudige wijze aangeven waar hij of zij aan wil werken in de behandeling (bijvoorbeeld zelf bewegen, werken aan voeding, het juist gebruiken van medicijnen, etc.). De therapeut krijgt vervolgens de ruimte om zijn of haar expertise in te brengen. Zo komen patiënt en therapeut gezamenlijk tot een besluit waarin de zowel voorkeuren en mogelijkheden van de patiënt als de expertise van de therapeut zijn meegenomen. Sinds begin 2024 kunnen alle Chronisch ZorgNet therapeuten de nieuwe uitbreiding van KomPas gebruiken in de praktijk.
Richtlijnmodules over ‘samen beslissen’ voor de KNGF-richtlijn sPAV
Een cruciaal element van samen beslissen is dat de therapeut de patiënt informeert over de mogelijke behandelopties inclusief de bijbehorende voor- en nadelen. Echter, veel therapeuten zijn zich niet volledig bewust van de wetenschappelijke evidentie voor de verschillende behandelopties binnen een traject beweegtherapie, of hebben het gevoel dat pijninducerende looptraining de primair in te zetten interventie moet zijn. Om inzicht te geven in de beschikbare wetenschappelijke kennis zijn in september 2024 nieuwe richtlijnmodules gepubliceerd over samen beslissen voor de KNGF-richtlijn sPAV. De nieuwe modules bevatten aanbevelingen specifiek gericht op het ondersteunen en faciliteren van het proces van samen beslissen. Ze behandelen vier belangrijke onderwerpen binnen de fysio- en oefentherapeutische behandeling van patiënten met sPAV:
1. Looptraining en/of andere beweeginterventies.
2. Gesuperviseerde en/of zelfstandig uitgevoerde beweeginterventies.
3. Pijnvrije en/of niet-pijnvrije looptraining.
4. Aerobe training en/of krachttraining.
De uitbreiding op het KomPas en de ontwikkeling van de richtlijnmodules over samen beslissen maken onderdeel uit van het promotietraject van Laura Marcellis. Laura onderzoekt ook de effectiviteit en toepasbaarheid van KomPas in de praktijk. Dit doen ze met de hulp van Chronisch ZorgNet therapeuten.