Optimale inzet van activiteitenmeters
Chronisch ZorgNet helpt je met activiteitenmeters inzetten bij patiënten met chronische aandoeningen. Door de snelle ontwikkelingen is soms onduidelijk welke activiteitenmeters geschikt zijn om een bepaalde meting uit te voeren. Zo zijn consumenten wearables, zoals een Fitbit of Apple Watch, vaak niet geschikt om een valide meting uit te voeren bij mensen met een chronische aandoening. Welke meters zijn hiervoor wel geschikt? En waar vind je deze? Hoe pas je ze toe? Hieronder vertellen we je er meer over.
Onduidelijk welke meter je gebruikt
Er zijn veel verschillende activiteitenmeters beschikbaar. Denk aan stappentellers, smartwatches, apps, en geavanceerde apparaten. Er heerst veel onduidelijkheid over welke meter je het beste kunt inzetten. Zeker nu de afgelopen jaren steeds meer activiteitenmeters op de markt zijn gekomen. Buiten de vraag welke meter je inzet heerst ook de vraag: hoe gebruik je een activiteitenmeter in de behandeling? Samen met Dr. Darcy Ummels en Dr. Emmylou Beekman (Zuyd Hogeschool) geeft Chronisch ZorgNet antwoord op deze vragen.
Geen alleskunner of one size fits all
Hoe en wat je meet is afhankelijk van meerdere factoren. Zo wil je over een bepaalde periode een valide en betrouwbare meting uitvoeren als je een COPD patiënt wil categoriseren volgens de KNGF richtlijn. Een patiënt die je met name wil coachen is misschien meer gebaat bij een betrouwbare en persoonlijk beschikbare gegevens uit een meter, zoals een smartwatch. Maar jij moet wel weten welke gegevens uit de smartwatch jij kan gebruiken om de patiënt te coachen. Er is geen meter die je altijd, voor elk doel, en voor elke patiënt kunt inzetten. Aan jou de taak om een keuze te maken daarin.
Zo leer jij activiteitenmeters inzetten
Samen met Zuyd Hogeschool heeft Chronisch ZorgNet de scholing ‘Betekenisvol gebruik van activiteitenmeters in de fysiotherapie’ ontwikkeld. In een e-learning van 2,5 uur, huiswerkopdrachten en een praktijkbijeenkomst van 3 uur leer je welke meter het meest geschikt is voor verschillende patiënten en hoe je de resultaten van de metingen kunt interpreteren en inzetten in de behandeling.
Gelijk aan de slag
Als je niet kunt wachten tot de volgende scholing wordt georganiseerd, kunnen zorgverleners bij Chronisch ZorgNet ook al veel informatie in het persoonlijke Portfolio vinden. Kijk daarvoor in de Kennisbank bij de Tips & Tools van het Kwaliteitssysteem. Deze informatie wordt regelmatig aangepast en bijgevuld. Daar vind je onder andere:
Een overzicht van verschillende soorten activiteitenmeters, hun doelgroep, voor- en nadelen, en meer.
Een overzicht van tips om activiteitenmeters in gebruik te nemen.
Een overzicht van medische activiteitenmeters speciaal ontwikkeld voor mensen met een chronische aandoening (inclusief hoe je zet gebruikt en wat ze kosten).